pulled pork recept

Pulled Pork

Jedlo z ulice alebo street food. V mnohých krajinách nesmierne obľúbená vec. Veď si len spomeňte na nejakú dovolenku v zahraničí a na to, koľko dobrého a poctivého jedla si môžete dať priamo vonku. Od hot dogov, cez gyros, či kebab až po rôzne lokálne špeciality, presne podľa toho, v ktorom kúte sveta sa práve nachádzate. My street food milujeme a navyše sme mali to šťastie, že sme sa takmer pre rokom ocitli na najlepšom street food markete na svete, priamo v srdci Melbourne, v tieni vysokých mrakodrapov. A tam, v rušnom centre mesta, sme mohli ochutnať najlepšie jedlá z celého sveta, od Ázie, cez Blízky východ, Európu a Ameriku, až po skutočne netradičné špeciality Tichomoria. Veď mrknite sem. Paráda! Pulled Pork sme si tam síce nedali, ale už vtedy nám bolo jasné, že si ho raz určite pripravíme doma. A keďže Miška cez víkend napiekla dokonalé domáce žemle, príležitosť sa nedala odmietnuť.

Pulled Pork patrí medzi klasický street food a možno ho mnohí poznáte. Jeho príprava nie je nijako náročná, akurát sa musíte vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti, dokým sa bravčové pekne pomaly neupečie do mäkka.

pulled pork recept

kosik

Na Pulled Pork budete potrebovať (2 porcie):
2 mega dobré domáce žemle
500 g bravčového pliecka
šalátové srdiečka alebo listy šalátu podľa chuti
horčicu, grilovaciu omáčku, domácu majonézu
červenú cibuľu
sladkú červenú papriku
čerstvo mleté čierne korenie
rascu
hrubozrnú soľ
a na domáce chipsy:
2 väčšie zemiaky
rastlinný olej

 

pulled pork recept

A takto na to:

  • Pliecko umyte a osušte, z každej strany poprášte paprikou, osoľte a okoreňte, pridajte aj rascu. Pliecko opečte sprudka z každej strany na rozpálenej panvici, aby sa mäso zatiahlo. Preložte ho do pekáča, podlejte trochou vody alebo vývaru a dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Pečte asi 4 hodiny alebo dokým sa mäso samo nerozpadá. Sem tam mäso podlievajte vodou, aby sa nevysušilo a bolo krásne šťavnaté.
  • Keď je mäso hotové bude sa samo rozpadávať. Použite vidličku a pliecko natrhajte na menšie kusy.
  • Žemle rozrežte na polovicu, potrite trochou horčice a na spodok žemle uložte listy šalátu. Na ne natrhané mäso, ktoré môžete preliať výpekom. Navrch ešte krúžky červenej cibule a omáčku podľa vlastnej chuti. Použite BBQ omáčku, prípadne vlastnú domácu majonézu, či domáci kečup.
  • K Pulled Pork sa ideálne hodia aj domáce chipsy. Zabudnite na tie kupované, ktoré obsahujú okrem zemiakov aj všeličo iné a pripravte si vlastné. Očistené zemiaky narežte pomocou kuchynskej škrabky na tenučké plátky. Poriadne prepláchnite studenou vodou, aby ste sa zbavili škrobu, osušte a opekajte v rozpálenom oleji dozlatova. Vyberte ich na papierovú utierku a zbavte ich prebytočného oleja. Na záver osoľte, prípadne použite sušené, či čerstvé bylinky. Takéto chipsy si zamilujete a raz za čas vám určite nezaškodia.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

pulled pork recept

pulled pork recept

pulled pork recept

Kamil

Vaše komentáre