Praclíky

posted in: Niečo malé | 0

Mám rád všetky tie slané drobnosti, ktoré si len tak môžete dať k pivu. Kdejaké pivné žemle, slané palice, tyčinky, chipsy alebo napríklad praclíky. Veľké a poctivé. Na praclíky som si spomenul len nedávno, keď som v jednom podniku v Banskej Štiavnici k dobrému pivu dostal aj malý praclík. Prečo si ich nepripraviť aj doma, keď je to tak jednoduché? Navyše, taký poriadny praclík s dipom – to už môže byť skutočná večera. Nasledujúci recept je verziou na klasické jemné praclíky, ktoré sa vyznačujú tým, že pred samotným pečením sa ponárajú do rýchleho kúpeľa z teplej vody a sódy. Práve tento kúpeľ im dodáva jemnosť a fantastickú chuť.

slané domáce soft praclíky

 

Na domáce jemné praclíky budete potrebovať (8 ks):
1 balenie sušeného droždia
3 hrnčeky hladkej múky
1 hrnček chlebovej múky
1 a pol hrnčeka teplej vody
2 lyžičky hnedého cukru
2 lyžičky soli, hrubozrnú soľ na dozdobenie
oriešok rozpusteného masla
2 lyžičky sódy bikarbóny
a na dip
4 lyžice kyslej smotany
4 lyžice kremžskej horčice
menšia biela cibuľa a jedna jarná cibuľka

 

kysnuté cecsto na praclíky

 

A takto na to:

  • V nádobe zmiešajte teplú vodu, kvasnice, soľ a hnedý cukor. Asi po pätnástich minútach budete mať pripravený kvások. Vo väčšej nádobe potom zmiešajte múky a prilejte kvások. Vypracujte cesto, ktoré prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
  • Cesto rozdeľte na osem rovnakých častí. Jednotlivé časti cesta rukami vypracujte do dlhých valčekov s priemerom asi 1cm. Vytvarujte praclíky. Spravte to pokojne rustikálne, nech je vidieť, že je to domáca výroba. Jeden nech je väčší a druhý pokojne menší. Samozrejme s mierou, aby sa dopiekli v rovnaký čas. Do vačšej nádoby dajte teplú vodu a pridajte jedlú sódu. Do tohto kúpeľa ponorte každý praclík a tie ukladajte na plech na, ktorom majte aj papier na pečenie. Praclíky posypte hrubozrnou soľou. Samozrejme pokojne môžete použiť aj mak, sezam, rascu, atď. Btw., praclíky si môžete pripraviť aj na sladko. Stačí ich posypať vanilkovým alebo škoricovým cukrom.
  • Praclíky pečte pri teplote 180 stupňov asi 20 až 25 minút. Čas si samozrejme odsledujte a prispôsobte svojej vlastnej rúre. Tesne pred koncom pečenia ešte praclíky potrite rozpusteným maslom.
  • Dip si pripravíte jednoducho, 4 lyžičky kyslej smotany, 4 lyžičky horčice, k tomu najemno nasekaná jarná a obyčajná cibuľa. Praclíky chutia fantasticky keď si ich namočíte do takto pripraveného dipu. K pivu dokonalá vec!

 

praclíky poriadnte osoľte

praclíky s horčicovo-smotanovým dipom

smotanovo-horčicový dip

 

Kamil

 

 

Vaše komentáre