Vianoce sa väčšine z nás spájajú s medovníkmi, lineckým pečivom, rôznymi druhmi ďalšieho suchého pečiva, sušienkami a podobne. My vám však dnes v našom vianočnom špeciáli predstavíme recept, ku ktorému nás inšpirovala naša austrálska kamarátka Karina, ktorá nám ho raz upiekla. A tú najdôležitejšiu úlohu v ňom hrajú pomaranče.
Starší si zaiste spomenú na to, že mandarinky alebo pomaranče neboli kedysi dostupné počas celého roka, ako je tomu dnes. Kúpiť ste ich mohli len na vianoce, aj to ste museli vystáť radu, mať šťastie alebo teta predavačka musela byť vaša kámoška a odložiť vám ich „pod pult“. Našťastie, táto doba je už dávno preč, dnes je všetko ďaleko dostupnejšie, dokonca niekedy je toho tovaru až príšerne veľa. Pomaranče si dnes môžete kupiť počas celého roka, preto tento koláčik (aj keď je umiestnený do nášho špeciálu) si môžete upiecť kedykoľvek naň dostanete chuť. Jeho sladká, ale aj napriek tomu veľmi svieža chuť a šťavnatosť vás prekvapí. V zimnom období ho môžete doplniť o horúci čaj alebo horúci alkoholický nápoj, napríklad z Becherovky. Recepty nájdete tu. No a v lete sa k nemu dokonale hodí zmrzka.
Všetky recepty z vianočného špeciálu nájdete tu.
Na prípravu pomarančovo-mandľového koláča budete potrebovať (priemer 24 cm):
2 veľké pomaranče
65 g masla
200 g kryštálového cukru
5 vajec
300 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
10 g kypriaceho prášku
Na prípravu sirupu a karamelizovaný pomaranč:
160 ml pomarančovej šťavy
160 ml vody
120 g kryštálového cukru
1 pomaranč
A takto na to:
Pripravte si cesto. Dva celé pomaranče varte na miernom ohni približne hodinu, až budú úplne mäkké. Potom ich chvíľu nechajte vychladnúť, nakrájajte na drobné kúsky a rozmixujte. V hlbokej mise ručným mixérom rozmixujte maslo izbovej teploty s cukrom. Pridajte vajcia a opäť mixujte do hladkej peny. Na záver pridajte mandľovú múku zmiešanú s kypriacim práškom a rozmixované pomaranče. Stierkou premiešajte. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Plech s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie a vlejte do neho cesto. Pečte približne 45 minút. Špilka musí po vpichnutí ostať suchá. Upečený koláč vyberte po 5 minútach z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.
Pripravte si sirup a karamelizované pomarančové plátky. Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor, zalejte vodou, pomarančovou šťavou a dajte variť. Na rovnakú hrúbku nakrájajte plátky pomaranča, vložte do vriaceho sirupu a nechajte karamelizovať na miernom ohni 20-30 minút, podľa hrúbky plátkov. Karamelizované pomarančové plátky poukladajte na vychladnutý koláč. Sirup varte, ak je to potrebné, dokiaľ nezhustne. Zalejte ním koláč a podávajte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)