Polievka šči je pôvodom ruská polievka, ktorá sa pripravuje z mäsa (najčastejšie hovädzieho, ale bežné je aj bravčové, údené či dokonca ryby) kyslej a sladkej kapusty, koreňovej zeleniny a zemiakov. Existuje skutočne obrovské množstvo variácií na túto skvelú polievku, ktorá sa práve k zime skvele hodí.
My sme sa pri príprave našej verzie šči rozhodli použiť údený vývar, ktorý sme si pripravili z kusu údeného rebierka. Mäso sme povarili do jeho zmäknutia spolu s pár guličkami nového korenia, asi 3 bobkovými listami, čiernym korením a soľou. Do polievky sme sa tiež rozhodli pridať aj menšiu hrsť lesných sušených húb, aby sme jej dodali ďalšiu skvelú vôňu a chuť.
Šči sme sa rozhodli zaradiť do tohtoročného vianočného špeciálu aj preto, že môže byť zaujímavým spestrením štedrovečerného menu namiesto klasickej kapustnice. Súčasťou toho nášho vianočného menu táto polievka rozhodne bude, tentokrát však pri jej príprave použijeme pekný kus hovädzieho mäsa.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na polievku Šči budete potrebovať (pre 6 osôb):
1 lyžicu bravčovej masti
1 väčšiu mrkvu
2 asi centimetrové plátky zeleru
1 menší petržlen
1 cibuľu
2 hrste nadrobno nasekanej sladkej kapusty
2 hrste kyslej kapusty
menšiu hrsť sušených lesných húb (pred varením namočených min. na hodinu do vody)
2 zemiaky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu paradajkového pretlaku
1 lyžičku mletej rasce
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
kyslá smotana na servírovanie
A takto na to:
Na bravčovej masti orestujte na drobno nakrájanú cibuľu, po chvíli pridajte na malé kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, lyžičku mletej rasce a restujte do zlatova. K základu tiež pridajte lyžicu paradajkového pretlaku, na drobno nakrájanú sladkú kapustu, zemiaky, cesnak, huby, osoľte, okoreňte, chvíľu poduste a neskôr zalejte údeným vývarom a varte do zmäknutia zemiakov.
Zvlášť poduste kyslú kapustu až do jej zmäknutia. Premiestnite ju k polievke šči a všetko dobre spolu premiešajte. Finálne dochuťte soľou a korením a keď sa vám nezdá dostatočne kyslá dolejte ešte vodu z kyslej kapusty. Do šči na záver môžete pridať aj čerstvý kôpor, prípadne petržlenovú vňať.
Podávajte s kúskami údeného mäsom a s kopčekom kyslej smotany. Skvele sa k polievke hodí ražný chlieb.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)