Pljeskavica

Pljeskavica

Jedným z najpopulárnejších hlavných jedál v Chorvátsku je pljeskavica. Ide o mleté hovädzie, bravčové alebo jahňacie mäso vytvarované do tenkej placky s priemerom 15 až 20 cm. Svoj názov pljeskavica získalo práve kvôli spôsobu tvarovania. Mäsovú guľu plieskate z jednej ruky do druhej, kým nezískate požadovaný tvar. Zábavné, však?

Aj napriek tomu, že mäsová zmes neobsahuje vajce, veľmi dobre sa s ňou pracuje a drží svoj tvar. Pljeskavica je pôvodne srbské národné jedlo, populárna je však na celom Balkáne, Chorvátsko nevynímajúc. Existuje niekoľko variantov pljeskavice. Jedným z najpopulárnejších je Leskovačka pljeskavica, ktorý pochádza zo srbského mesta Leskovac. Obsahuje veľké množstvo cibule a je pikantný. Šarska pljeskavica sa zas plní syrom. Z mäsa sa vytvarujú dve veľmi tenké placky, na jednu z nich sa rozloží syr a spolu sa zlepia.

Pljeskavica je veľmi sýte jedlo. Veľmi často sa podáva v žemli, s chlebovými plackami, alebo zemiakmi a ajvarom.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na pljeskavicu budete potrebovať (4 ks):
250 g hovädzieho mäsa
250 g bravčového mäsa
1 menšiu cibuľu (50 g)
2 čajové lyžičky nasekanej čerstvej saturejky
1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky
1 strúčik cesnaku
soľ a čierne mleté korenie
2 cl minerálnej vody

A takto na to:

Hovädzie a bravčové mäso nakrájajte na kocky a zomeľte na jemno v mlynčeku na mäso. K mletému mäsu pridajte na drobno nakrájanú cibuľu, saturejku, mletú červenú papriku, pretlačený strúčik cesnaku, soľ, čierne mleté korenie a minerálnu vodu. Všetko spolu rukou riadne premiešajte a rozdeľte na štyri rovnaké časti. Z mäsa najprv vytvarujte guľu a potom ju plieskaním z jednej ruky do druhej tvarujte do tvaru placky s priemerom cca 15 cm. Vytvarované mäso dajte na 15 až 20 minút do chladničky.

Plieskavice opekajte z oboch strán na grile alebo grilovacej panvici. Podávajte s pečenými zemiakmi, zeleninovou oblohou, cibuľou a ajvarom. 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Pljeskavica

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

[

Enter amount (EUR)