Moja mamka nemá veľmi pozitívny vzťah ku kysnutému cestu. Teda, aby som sa vyjadrila správne. Kysnuté cesto nerada pripravuje, ale rada ho je. Istotne sa nájde viac takých pohodlných milovníkov kysnutého cesta. Ja som sa v tomto prípade na moju mamku nepodala, a doteraz nechápem, čo jej pripadá zložité. Naproti tomu, Kamilova mamka je pri príprave kysnutých koláčov mojou učiteľkou a bez váhania mi poradí, vždy keď potrebujem. Milujem ručné miesenie cesta, to čakanie kedy podkysne a nemyslím si, že pri jeho príprave sa narobí viac neporiadku, ako pri iných koláčoch.
Pletenec určite pozná každý z vás. Veľmi lákavý a šťavnatý koláč z kysnutého cesta. Tu je môj recept na jeho prípravu. Urobila som dvojkombináciu, aby si každý našiel to svoje. K bielej káve alebo čaju. Dokonalé raňajky, či olovrant pre celú rodinu.
Na prípravu pletenca budete potrebovať:
180 ml mlieka
1 lyžicu hnedého cukru
10 g sušeného droždia (15 g čerstvého)
30 g rozpusteného masla
1 žĺtok
300 g hladkej múky
½ lyžičky soli
kôru z 1 pomaranča
Na makovo-brusnicovú náplň budete potrebovať:
35 g masla
3 lyžice maku
hrsť nasekaných brusníc
2 lyžice práškového cukru
2 lyžice mlieka
Na škoricovú náplň budete potrebovať:
35 g masla
1 lyžicu mletej škorice
2 lyžice práškového cukru
1 lyžicu mandľových lupienkov
A takto na to:
- V malom hrnci ohrejte mlieko. Nasypte sušené droždie, lyžicu cukru, nalejte roztopené maslo a žĺtok. Všetko spolu dobre vymiešajte. Vo väčšej mise smiešajte múku, soľ a pomarančovú kôru. Prilejte mliečnu zmes a lyžicou dobre premiešajte. Nakoniec rukou premieste, až vám vznikne jemne mokré cesto. Prisypte múku, alebo mlieko podla potreby. Cesto nechajte v mise vykysnúť na dvojnásobok cca 1 hodinu.
- Rozpustite 70 g masla a rozdeľte ho do dvoch misiek. V jednej zmiešajte maslo s makom, nasekanými brusnicami, cukrom a mliekom. V druhej zmiešajte maslo so škoricou a cukrom.
- Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku. Rozvaľkajte na 25×40 cm. Cesto potrite oboma náplňami, škoricovú časť posypte mandľovými lupienkami a zrolujte po dĺžke. Rozrežte ostrým nožom opäť po dĺžke a zapletajte. Spojte oba konce a vytvorte pletenec. Prikryte utierkou a zapnite rúru na 200 stupňov.
- Koláč môžete pred vložením do rúry potrieť mliekom, prípadne mliekom zmiešaným so škoricou a posypať hnedým cukrom. Koláč vložte do rúry, po 10 minútach znížte teplotu na 180 stupňov a dopekajte ešte 10 – 15 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť a podávajte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.