Tieto pikantné grilované krídelká nesmú chýbať takmer pri žiadnej našej väčšej grilovačke. Ich príprava je hračka a zvládne ich aj začínajúci/a grilmajster(ka).
Leto je našim najobľúbenejším ročným obdobím (navyše to omieľame pri každom jednom letnom jedle či dezerte) a určite nie sme sami. Je to čas dovoleniek, oddychu, rodinných stretnutí a osláv s priateľmi vonku v prírode, na záhrade, terase. O čo príjemnejší je čas strávený s blízkymi, keď sa popritom podáva aj dobré jedlo… Grilovanie je asi najčastejším spôsobom prípravy párty jedla a rozhodne patrí k letu. Vo vzduchu sa šíri vôňa marinovaného mäska, čerstvej nakrájanej zeleniny, počuť zvuk praskajúcich klobások a poháre sú orosené od chladených nápojov. Poznávate to, však?
V lete sa grilovaniu jednoducho nikto nevyhne, a práve preto sme si pre vás pripravili tento náš grilovací špeciál. Čo by v takom grilovacom špeciále rozhodne nemalo chýbať sú pikantné grilované krídelká, inšpirované známou klasikou – buffalo wings. Samozrejme, tie sa originálne pripravujú fritovaním a až potom sa na ne nanáša domáca bbq omáčka. My si ich však v lete pripravujeme na grile (nijako zvlášť neholdujeme vyprážaným jedlám) a tesne pred koncom ich potierame našou špeci omáčkou.
Základom je krídelká naozaj dobre ich dochutiť. V recepte nájdete aj návod na prípravu našej stopercentne domácej BBQ omáčky. Vďaka nej budú vaše krídelká krásne chrumkavé a budú mať tú správnu, sladko-pikantnú chuť a nádhernú glazúru. Ide o veľmi jednoduchý a praktický recept, ktorý môžete využiť pri každej grilovačke. Marináda a BBQ omáčka dobre funguje aj na iné druhy mäsa – skúste stehienka, či bravčovú krkovičku. Viete ako tomu hovoria na Zemplíne? Lakocinka!
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Coca-cola
Na pikantné grilované krídelká budete potrebovať (12 ks):
12 ks kuracích krídel
3 čajové lyžičky mletej rasce
1 čajovú lyžičku mletej sladkej papriky
1 čajovú lyžičku mletej papriky údenej
1 čajovú lyžičku granulovaného cesnaku
1/2 čajovej lyžičky kajenskej papriky (voliteľné)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej
Na BBQ omáčku budete potrebovať:
1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
4 čajové lyžičky kokosového cukru (hnedý cukor)
1 čajovú lyžičku rozdrvených horčičných semiačok
1 polievkovú lyžicu medu
2 čajové lyžičky sriracha
1 čajovú lyžičku worchester
1 čajovú lyžičku octu z červeného vína
1 čajovú lyžičku mletej sladkej papriky
180 ml pasírovaných paradajok
60 ml vody
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
Pripravte marinádu. V miske zmiešajte mletú rascu, sladkú a údenú papriku, granulovaný cesnak, kajenskú papriku, soľ, čierne korenie a olivový olej. Kuracie krídelká vložte do veľkej misy, polejte marinádou a rukou poriadne premiešajte, aby ňou boli všetky krídelká obalené. Misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke 2 hodiny odpočívať.
Medzitým si pripravte BBQ omáčku. V hrnci zmiešajte všetky suroviny a varte pár minút za neustáleho miešania. Omáčku odložte bokom.
Krídelká ugrilujte do mäakka a približne 5 minút pred vytiahnutím ich z každej strany potierajte BBQ omáčkou, opekajte a obracajte. Podávajte s hranolčekmi a zvyšnou BBQ omáčkou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)