Mám rád všetky tie jedlá, ktoré sa pripravujú v jednej hlbokej panvici, či kastróle, chvíľu na sporáku a potom v rúre, najprv rýchlo a potom zase pekne pomaly. Kým sa totiž jedlo prakticky samo dokonale pripraví môžem sa venovať iným veciam. Pre mňa sú tieto jedlá ideálne ako večera počas pracovných dní, kedy si po robote viem len tak sadnúť a dať kávu, vyložiť nohy a len tak si čítať, pozerať telku alebo sa chvíľu hrať s našou Lilu. A toto je presne taký typ jedla. Nemusíte vynaložiť veľa námahy a aj tak vám bude odmenou dokonale pripravený pokrm. Najprv rýchlo opečené a potom pekne pomaly dusené kuracie stehná, k tomu extra dávka koreňovej zeleniny a brokolice. Fakt dokonalá vec. A keď to doplníte o ryžu basmati dostanete vskutku luxusnú večeru, či víkendový obed. Btw. Basmati, jedná sa o najušľachtilejší druh ryže a pestovaná je priamo na úpätí Himaláji. Má jedinečný charakter, ktorý jej dodáva voda stekajúca z ľadovcov bohatá na minerály. Má však aj jednu obrovskú výhodu, uvariť ju zvládne aj začiatočník a takmer vôbec sa nelepí.
Na perfektné kuracie stehná so zeleninou budete potrebovať (2 osoby):
6 dolných kuracích stehien
3 mrkvy
2 petržleny
2 stopky stopkového zeleru
menšiu brokolicu
1 cibuľu
4 strúčiky cesnaku
1 chilli papričku
hrnček ryže Basmati
hrnček kuracieho vývaru
lyžicu masla a trochu olivového oleja
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
- Kuracie stehná dobre osoľte a okoreňte. V hlbokej panvici, alebo kastróle si zohrejte maslo s trochou olivového oleja a kuracie sprudka opečte z každej strany. Vyberte ich na tanier a nechajte ich odpočívať. Na výpeku z mäsa restujte nahrubo nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen, chilli, cibuľu a cesnak. Ak je zelenina jemne opečená môžete k nej znova pridať stehná, podliať hrnčekom kuracieho vývaru a dať piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Ak používate nesolený vývar nezabudnite všetko dochutiť soľou. Používajte kastról, či panvicu, ktoré majú pokrievku. Ak také čosi nemáte všetko zakryte alobalom a duste asi 45 minút.
- Po 45 minútach odkryte a zapnite gril, aby mäsko získalo chrumkavú kôrku. Stačí len na 5 minút. Na záver už len pridajte ku kuraťu a zelenine umytú brokolicu rozdelenú na jednotlivé hlavičky, znova zakryte a nechajte dusiť v teple rúry ešte asi 5 až 7 minút. Hotovo!
- Basmati si pripravíte veľmi jednoducho. V prvom rade ju premyte a zbavte sa všetkého škrobu tak, aby z nej tiekla len čistá voda. Premytú ryžu dajte do hrnca, zalejte vodou a nechajte ju ponorenú asi 15 minút. V ďalšom hrnci si dajte variť 1 a pol hrnčeka čistej vody. Ryžu sceďte, pridajte do vody, znovu priveďte k varu, hrniec uzavrite a na miernom ohni ju varte 5 minút. Po piatich minútach vypnite a nechajte ju v uzavretom hrnci 15 minút. V teple sa sama dovarí, vy si už len na záver skontrolujte, či je mäkká. Brnkačka. Ja som do basmati na záver zamiešal aj jarnú cibuľku a trochu olivového oleja, ale to je už na vás. Tak jednoduché to bolo.
Kamil