Perfektná zeleninová quinoa

Quinoa, ktorú uctievali už Inkovia si v modernej dobe našla cestu aj do našich kuchýň. Táto obilnina pochádza z Južnej Ameriky, je nesmierne univerzálna, výborne chutí a navyše je aj veľmi zdravá. Je bohatá na vlákninu, obsahuje množstvo bielkovín, minerálov a vápnika, je vhodná pre diabetikov, keďže upravuje hladinu cukru v krvi, znižuje riziko vzniku rakoviny, no a tak celkovo nášmu telu jednoducho prospieva. Práca s ňou je ľahká a dá sa využiť v slaných aj sladkých receptoch keďže je chuťovo neutrálna. A neobsahuje lepok, preto je vhodná aj pre celiatikov a ľudí citlivých na lepok.

Okay, o prospešnosti tejto plodiny ste sa už asi presvedčili. Teraz jedna rada: ak je to možné (a hodí sa to) Quinou varte radšej vo vývare ako vo vode. Získa bohatšiu chuť. Môžete použiť zeleninový, kurací alebo akýkoľvek iný.

Dnes vám predstavíme perfektnú zeleninovú Quinou, ktorá bude plnohodnotným hlavným jedlom, ale osvedčí sa tiež ako príloha k mäsovým pokrmom. A výborne zafunguje tiež ako teplý šalát pri jesennej grilovačke.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SOS a ich Quinou – www.ricesos.com

kosik

Na perfektnú zeleninovú quinou budete potrebovať (porcia pre dve až štyri osoby):
250 g SOS Quinoy
1 menší karfiol
1 brokolicu
na malé kocky nakrájaný sladký zemiak
2 mrkvy nakrájané na kocky
500 ml zeleninového vývaru
čerstvé bylinky (petžlen, koriande alebo kôpor)
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej extra virgin
(zeleninu si môžete doplniť/ubrať podľa chuti)

A takto na to:

Quinou varte v osolenom vývare 15 minút a ďalších 5 ju potom nechajte odpočívať. Tekutina by sa mala celá vstrebať a Quinoa by mala byť pripravená na skus. Premiešajte ju poriadne vidličkou.

Na panvici si do zlatista opečte na malom množstve olivového oleja na polovicu prekrojené ružičky karfiolu, sladký zemiak a mrkvu. Restujte, kým zelenina nebude dostatočne mäkká. Brokolicu 4 minúty blanšírujte a potom ihneď schlaďte v ľadovej vode. Neskôr ju pridajte tiež na panvicu, pridajte quinou, osoľte, okoreňte, zalejte olivovým olejom a dochuťte bylinkami. Preložte na veľkú misu a dokonalé zeleninové a hlavne zdravé jedlo máte na stole. Spomenuli sme, že takto pripravená Quinoa je skvelá ako príloha k ďalším jedlám, ale u nás sa zjedla v momente aj bez čohosi ďalšieho.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre