Pečený moriak

Pečený moriak s plnkou a omáčkou gravy

Na prvý sviatok vianočný máme u nás takú tradíciu, pri ktorej nesmie chýbať pečený moriak. My s Miškou upečieme moriaka a 2 druhy plniek, pripravíme omáčku gravy, pečenú zeleninu a zelerové pyré a potom sa u nás zíde celá rodina, tz. naši rodičia a sestry s rodinami, dokopy celkom 11 ľudí a jeden pes a spolu potom na tom moriakovi a všetkých tých dobrotách doslova hodujeme. A je to fajn, lebo sme všetci spolu, zábava je super, vždy si otvoríme pár fliaš dobrého vína a bavíme sa o hocičom a popri tom jeme a jeme. Samozrejme, nechýbajú ani všetky tie sladké dobroty, ktoré každoročne pripravujeme do nášho vianočného špeciálu, takže si asi viete predstaviť, že je toho naozaj veľa. Ale presne takto to cez Vianoce má byť.

Tento rok je však, samozrejme, iný. Celá rodina sa stretnúť nemôže, každý z nás sa snaží správať zodpovedne a fyzické stretnutia sme vymenili za tie online. Ale pri takých online stretkách si moriaka veru neužijete. A tak sme si tento rok povedali, že 25. decembra moriaka vymeníme za kura, ktoré máme my dvaja doma šancu zjesť.

Ale aby sme ostali do istej miery verní tradíciám a neprišli o skvelú chuť tejto výnimočnej hydiny, dohodli sme sa, že moriaka pripravíme už začiatkom decembra, so všetkým čo k tomu patrí a navyše ho nafotíme a pripravíme aj recept pre vás (za bežných okolností pri rodinnom stretnutí na toto nie je čas). A tak sa aj stalo. Švagor potom rozviezol jedlo celej rodine a tak sme si urobili vianočnú radosť už s predstihom.

V tomto článku vám teda predstavíme recept na pečeného moriaka, fantastickú mäsovú omáčku gravy a plnku, tak ako ju pripravujeme v našej rodine. A na tomto linku zase nájdete recept na ďalšie súčasti našej rodinnej tradície – mäsovú sekanú (tú len doplňte o hrsť nasekaných sušených brusníc) a zelerové pyré. Celkom dosť, nie? :)

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice

kosik

Pečený moriak s omáčkou gravy:
1 moriak (veľkosť tak 5 až 7 kg)
1 morčací krk
4 kuracie krídelká
250 g masla
2 červené cibule
2 biele cibule
1 hlavička cesnaku
3 mrkvy
3 paštrnáky
1 zeler
pár lístkov šalvie
3 mandarinky
1 pomaranč
3 bobkové listy
pár guličiek nového korenia
1 lyžicu červenej mletej papriky
pár vetvičiek tymiánu a rozmarínu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
lyžicu rasce
0,5 l červeného vína
0,5 litra vody
1 vrchovatá lyžica hladkej múky
Na plnku:
5 rožkov
5 vajec
za hrsť nadrobno narezanej údenej slaniny
0,5 dcl mlieka
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
1 cibuľa
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
trochu bravčovej masti
sáčok na tlačenku

A takto na to:

Pripravte si moriaka: maslo nechajte zmäknúť, aby sa s ním dobre pracovalo. Osoleným maslom dobre potrite celého moriaka a veľkú časť masla dostaňte aj pod kožu na prsiach. Pôjde to ľahko, moriak má dosť pevnú kožu, takže pod ňu pokojne môžete zájsť rukou aj s maslom. Výdatne ho osoľte a okoreňte, poprášte červenou paprikou a posypte rascou. Nezabudnite ani na bylinky, aj ich časť môžete dostať k maslu pod kožu. Do moriaka tiež vložte rozrezané citrusy.

Vyberte si svoj najväčší pekáč, ktorý musí byť aj dostatočne hlboký, práve výpek z morky bude tvoriť základ omáčky gravy. Do pekáča dajte morčací krk, krídelká, narezané mrkvy a paštrnák, zeler, cibule a celý cesnak, ktorý ani nemusíte čistiť. Pridajte aj bylinky, osoľte a okoreňte a podlejte tak pol litrom vody. Na všetko položte moriaka, ktorého budete prvé dve hodiny piecť zakrytého alobalom.

Pečte 35 minút na kilo moriaka plus 30 minút na 180 stupňov. Priebežne, keď už odkryjete alobal, moriaka prelievajte výpekom. Po upečení ho odložte bokom, zakryte poriadne alobalom, vrstvou niekoľkých utierok a dekou a nechajte odpočívať aspoň hodinu.

Z výpeku si pripravte omáčku gravy: po pečenom moriakovi vám v pekáči ostane geniálny základ na omáčku. Časť pečenej zeleniny môžete vybrať a podávať priamo s moriakom, zvyšok zaprášte múkou, zalejte červeným vínom podľa chuti (hodí sa aj portské). Poriadne zamiešajte a redukujte. Keď sa vám šťava zvarí o tretinu, sceďte ju cez sito alebo cez pasírovačku a prepasírujte. Vznikne vám čistá a hustá mäsovo-zeleninová omáčka gravy, obohatená o tú nádherne chutnú šťavu z moriaka. Finálne dochuťte soľou a korením.

Plnku, ktorú mi v tomto prípade nedávame pod kožu, ale pripravujeme ju bokom, si pripravíte veľmi jednoducho. Rožky narežte na malé kocky. Prelejte ich mliekom a pridajte k nim 5 žĺtkov, z bielkov si pripravte sneh. Na trochu bravčovej masti si do sklovita pripravte na drobno narezanú cibuľu a slaninu. Pridajte ju k rožkom. Na záver ešte pridajte snej a petržlenovú vňať, osoľte a okoreňte a poriadne premiešajte. Zmesou naplňte sáčok a plnku varte asi 40 minút. Po vybratí zo sáčku (dávajte pozor, aby ste sa neoparili) ju nechajte odpočívať a odpariť.

Moriaka podávame s pečenými zemiakmi a zeleninou, zelerovým pyré, sekanou a plnkou. Samozrejme výdatne pridávame aj omáčku gravy.

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre