Pažítková polievka je typický letná polievka, ktorá rovnako dobre chutí horúca, ale aj na studeno. Pažítka je v našich končinách nesmierne obľúbená rastlinka, nenáročná na pestovanie preto sa s ňou môžete stretnúť prakticky v každej záhrade. Mnohí si ju pestujú aj na terasách či balkónoch, alebo len tak, na parapete za oknom. Je však dobre dostupná prakticky počas celého roka aj na pultoch obchodov či na rôznych trhoch.
Pažítka je nielen chutná, ale hlavne zdravá. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ale tiež ďalších vitamínov a minerálnych látok. Pôsobí blahodárne na náš organizmus, zlepšuje zdravie kostí, spánok aj zrak, bráni vzniku rakoviny, detoxikuje a udržuje dobré trávenie, zdravé srdce, pokožku i vlasy.* No nie je toho práve málo na takú skromnú rastlinku, ktorú väčšinou berieme ako samozrejmosť.
Pripraviť si z nej aj nejaký plnohodnotný pokrm, kde nebude, takpovediac, len do počtu je preto veľmi dobrý nápad. Ak pažítkovú polievku na záver dozdobíte jej kvetom a parmezánom, dostanete navyše veľmi pekne vyzerajúce jedlo s krásnym zelenkavým nádychom. Výborne sa k nej hodia hrianky potreté trochou cesnaku.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na pažítkovú polievku budete potrebovať (4 porcie):
3 stredne veľké zemiaky
1 šalotku
1 strúčik cesnaku
5 lyžíc nasekanej pažítky + na dozdobenie
trochu nastrúhaného muškátového orieška
1 lyžicu masla + trochu oleja
1 l zeleninového vývaru
250 ml 33% smotany
parmezán, prípadne pecorino
čerstvo mleté korenie 4 farieb
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
A takto na to:
V hrnci si roztopte maslo spolu s trochou oleja, ten zabráni tomu, aby sa maslo pripaľovalo. Na masle chvíľu restujte na drobno nakrájanú šalotku, neskôr pridajte na hrubo nasekaný cesnak a tri na kocky nakrájané zemiaky, podlejte trochou vývaru tak, aby boli zemiaky zakryté, osoľte a okoreňte a pridajte na jemno nasekanú pažítku. Varte do zmäknutia zemiakov, priebežne dolievajte zeleninový vývar.
Keď sú zemiaky úplne mäkké polievku rozmixujte za pomoci tyčového mixéra alebo v blendri. Dochuťte soľou, korením a pridajte šľahačkovú smotanu. Na záver polievku dochuťte aj trochou nastrúhaného muškátového orieška.
Polievku na tanieri dozdobte nasekanou pažitkou, kvetmi pažitky, 4 farebným korením a hoblinami parmezánu. Skvelé chutí aj za studena, podobne ako Vichyssoise.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)