Patizónová polievka

Patizónová polievka

Patizónová polievka sa určite stane jedným z vašich obľúbených sezónnych jedál. Je ideálne si ju pripraviť na sklonku leta, či začiatku jesene. Patizón, alebo tiež tekvica patizónová je veľmi rozšírená rastlina, ktorej plod sa volá rovnako: patizón. Má vždy tvar disku, líši sa farbou a veľkosťou. Jeho tvar často odrádza, lebo čistenie patizónu so všetkými jeho záhybmi je občas veľmi náročné. Chuťovo sa však trošku odlišuje od cukety a iných druhov tekvíc.

Chceli sme pre vás pripraviť recept, v ktorom by ste mohli použiť ľubovoľný druh tekvice. Jednoducho taký, aký máte momentálne v komore. Sezóna tekvíc pomaly končí, ale ak ju pestujete (tak ako my), máte jej hromadu a už neviete čo s ňou. Navarili sme teda polievku, lebo je to jednoduché, rýchle a hlavne milujeme polievky. Tak ako spomíname vyššie, patizón môžete nahradiť akoukoľvek tekvicou. Pri chuťovo výraznejších tekviciach si však dávajte pozor pri finálnom dochucovaní. Polievka je vhodná aj pre vegánov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na patizónovú polievku budete potrebovať (4 porcie):
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
1 kg očisteného a na kocky nakrájaného patizónu (alebo inej tekvice)
1 liter zeleninového vývaru
1 čajovú lyžičku kari korenia
½ čajovej lyžičky mletej rasce
soľ a čierne mleté korenie
200 ml kokosového mlieka
klíčky a krutóny z celozrného chleba

A takto na to:

Na rozohriatom olivovom oleji restujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, na kocky nakrájaný patizón, kari korenie, mletú rascu, soľ, čierne korenie a dobre premiešajte. Zmes zalejte zeleninovým vývarom a na miernom ohni varte dokiaľ patizón nezmäkne. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom, pridajte kokosové mlieko a finálne dochuťte.

Podávajte s kvapkou olivového oleja, kliíčkami a krutónmi celozrného chleba.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre