Kysnuté koláče sú vraj kumšt. Podľa mňa na tom nie je nič zložité, len sa vyzbrojte dávkou trpezlivosti a dajte cestu čas a teplé miestečko, aby malo možnosť dostatočne podrásť. Hnetenie tiež nie je zložité, len si dávajte pozor aby cesto nebolo príliš tuhé. Takže s múkou to nepreháňajte. Slimáky si jednoducho zamilujete. Tento variant sa Vám bude pozdávať práve preto, lebo je plný masla, ktoré mu dodáva na krehkosti a vláčnosti. Pokojne si k nemu nalejte pohár teplého mlieka a vychutnávajte.
Na osem slimákov s mandľovými lupienkami budete potrebovať:
450g hladkej múky
2 balíčky sušeného droždia
50g krupicového cukru
štipka soli
150ml vlažného mlieka
1 vajce
50g masla + na vymastenie
a na náplň:
35g masla
hrsť hrozienok
hrsť mandľových lupienkov
25g krupicového cukru
2 lyžice jahodového džemu
A takto na to:
- Múku, droždie, soľ a cukor dobre premiešajte vo väčšej mise. Do suchej zmesi pridajte vlažné mlieko, 50 ml vlažnej vody, vajce a maslo izbovej teploty. Všetko spolu vareškou premiešajte a hneťte cesto dohladka. V prípade, že je cesto príliš tuhé, pridajte trocha mlieka a naopak. Ak je cesto príliš lepkavé dosypte trocha múky.
- Cesto preložte na pomúčenú dosku a asi 5 minút ho mieste rukami. Vráťte ho späť do misy a prikryté utierkou ho nechajte asi hodinu kysnúť. Cesto naberie dvojnásobný objem.
- Rúru predhrejte na 200 stupňov. Vykysnuté cesto krátko prepracujte a na pomúčenej doske rozvaľkajte do obdĺžnika. Rovnomerne posypte kúskami masla, cukrom, hrozienkami, mandľovými lupienkami a po dĺžke zrolujte ako roládu. Tú rozdeľte na osem rovnakých častí. Malé roládky ukladajte na maslom vymastený plech reznou stranou dole (ja som použila tortovú formu s priemerom 23 cm). Opäť prikryte utierkou a nechajte ešte cca 20 minút podkysnúť na teplom mieste.
- Koláč vložte do rúry a po 10 minútach znížte teplotu na 180 stupňov. Pečte do zlatista. Medzitým nechajte v malom kastróliku prevrieť dve lyžice jahodového lekváru s dvoma lyžicami vody. Ihneď po vytiahnutí koláč potrite horúcim lekvárom a posypte mandľovými lupienkami. Slimáky sa od seba dobre odlupujú, nepotrebujete žiaden nôž. Hotovo ;)
Mižu