Orzo s kuriatkami

Orzo s kuriatkami a špenátom (κριθαρότο με μανιτάρια)

Dnes si s nami môžete pripraviť čisto vegetariánske jedlo: Orzo s kuriatkami a špenátom. Spôsob prípravy veľmi pripomína prípravu rizota. Cestovina sa najskôr jemne orestuje a počas celého varenia sa postupne zalieva malým množstvom tekutiny, v našom prípade vínom a zeleninovým vývarom. Parmezán a maslo na konci dodajú tomuto jedlu tú pravú krémovosť.

Ale najprv si povedzme, čo to orzo vlastne je. Orzo, alebo risoni je podlhovastá cestovina, na Slovensku tiež známa ako slovenská ryža. Určite ste sa s ňou už stretli. Najčastejšie sa u nás používa ako príloha k mäsu a omáčke. Spomienky na slovenskú ryžu z našich detských čias ale nie sú len pozitívne. Tety kuchárky v školskej jedálni pripravovali slovenskú ryžu varením, čo zapríčinilo že bola mazľavá a lepila sa. A ak ju pripravili tak ako sa má, to znamená že ju najskôr orestovali a až tak varili, väčšinou bola prepečená a nie najchutnejšia.

My ale slovenskú ryžu, teda orzo, poznáme predovšetkým z nášho milovaného Grécka, kde sa pripravuje na milión spôsobov a je to vždy fantastické jedlo. V grécku túto drobnú cestovinu nazývajú kritharaki (κριθαράκι) a používa sa napr. pri príprave jedného z najznámejších gréckych jedál Giouvetsi.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Karička

 

kosik

Na orzo s kuriatkami budete potrebovať (1 porcia):
20 g masla
1/2 menšej cibule
1/2 strúčika cesnaku
2 vetvičky čerstvého tymianu
štipku mletej rasce
hrsť kuriatok
hrsť čerstvého špenátu
100 g orza
pol lyžice parmezánu
60 ml bieleho suchého vína
250 ml zeleninového vývaru
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
orzo s kuriatkami

A takto na to:

Na masle speňte na drobno nakrájanú cibuľku, cesnak, vetvičky tymianu, mletú rascu a premiešajte.

Pridajte orzo a kuriatka, osoľte, okoreňte a nechajte chvíľku restovať. Podlejte vínom, nechajte ho trochu odpariť a postupne, po troškách zalievajte vývarom. Varte 15 minút.

Pridajte nastrúhaný parmezán, špenát, trošku masla, premiešajte a rizoto odstavte. Pred podávaním posypte trochou parmezánu.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)