Na dnešnej kulinárskej ceste do Chorvátska si upečieme orechový závin orehnjača. Je to kysnutý koláč zo sladkého cesta, plnený orechovou náplňou dochutenou rumom, škoricou a citrónovou kôrou.
Chorvátsko je hádam najobľúbenejšou dovolenkou destináciou Slovákov. Táto prímorská krajina nachádzajúca sa na Balkánskom poloostrove, ležiaca na brehu Jadranského mora bola do roku 1991 súčasťou Juhoslávie. Dovolenkárom ponúka prekrásne pláže, prírodu, miestnu pohostinnosť a v neposlednom rade vynikajúcu kuchyňu, ktorá je do veľkej miery ovplyvnená krajinami bývalej Juhoslávie. Chorvátska kuchyňa sa samozrejme regionálne trochu odlišuje. Väčšinu jedál však nájdete v celej krajine s menšími miestnymi obmenami.
Dnes si predstavíme orehnjaču – chorvátsky orechový závin. Je to kysnutý koláč zo sladkého cesta, plnený orechovou náplňou dochutenou rumom, škoricou a citrónovou kôrou. V Chorvátsku sa pripravuje pri výnimočných príležitostiach ako sú Vianoce, Veľká noc, svadby a podobne. Podobný závinu orehnjača je makovnjača, ktorý pozostáva z rovnakého cesta a plní sa makom. Orehnjača, teda orechový závin sa pečie pri nízkej teplote, vďaka čomu cesto nepopraská. Orechová náplň je šťavnatá a jej množstvo zabezpečí že závin nie je suchý.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na orechový závin orehnjača budete potrebovať:
4 g sušeného droždia (21 g čerstvého droždia)
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
100 ml plnotučného mlieka
270 g polohrubej múky
štipku soli
30 g kryštálového cukru
1 vajce
30 g rozpusteného masla
Na orechovú náplň budete potrebovať:
200 g mletých vlašských orechov
100 ml mlieka
80 g kryštálového cukru
2 polievkové lyžice rumu
kôra z 1/2 citróna
1 čajovú lyžičku mletej škorice
vajce a trochu mlieka na potieranie
A takto na to:
Pripravte kvások na cesto. Do misky nasypte sušené droždie, cukor, prilejte teplé mlieko, premiešajte a nechajte napučať. V čistej mise zmiešajte múku so soľou, pridajte 30 g cukru, vajce, napučaný kvások a rozpustené maslo. Mieste pomocou kuchynského robota. V prípade potreby dosypte trochu múky, ale nepreháňajte to s ňou. Hladké, pružné cesto premiestnite do misy vytretej maslom, prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 a 1/2 hodiny.
Kým cesto kysne, nachystajte si orechovú náplň. Mleté orechy zmiešajte s cukrom, citrónovou kôrou, rumom, škoricou a zalejte vriacim mliekom. Náplň riadne premiešajte a nechajte vychladnúť.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložte ho na jemne pomúčenú pracovnú dosku, rukami a pomocou valčeka ho roztiahnite a vyvaľkajte do obdĺžnika. Cesto rovnomerne potrite orechovou náplňou a zrolujte. Preložte do formy na srnčí chrbát vytretej maslom, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 až 30 minút podkysnúť.
Rúru predhrejte na 150 stupňov. Orechový závin potrite rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a popichajte špajlou. Pečte 50 minút až 1 hodinu. Po vytiahnutí z rúry ho nechajte 10 minút odpočívať vo forme. Závin vyberte hlavou dolu na čistú utierku a nechajte vychladnúť. To zabezpečí že sa cesto nebude od náplne oddeľovať.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)
[