Toto je asi prvý recept, pri ktorého príprave som najprv vedela ako bude vyzerať výsledok a až potom som riešila, aké suroviny použijem. No fakt. Veľmi som túžila pripraviť pre vás nežne vyzerajúci dezert, s ktorým sa budete môcť popýšiť pred ktoroukoľvek návštevou. A podarilo sa!
Výhodou tohto receptu je, že príprava samotných guliek je extrémne jednoduchá. V prípade, že guľky neobalíte v čokoláde a med vymeníte za agáve sirup, máte originálny vegánsky dezert. V takom prípade vám odporúčam obaliť guľky v mixovaných lyofilizovaných malinách, jahodách a pod., alebo v nadrobno nasekaných pistáciách.
Do prípravy tohto receptu pokojne zapojte deti, alebo celú rodinu. Môže to byť veľmi príjemná rodinná aktivita v tomto predvianočnom období. Orechové guľky sa nepečú a vydržia pri vhodnom uskladnení pokojne dva týždne.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
Na prípravu orechových guliek budete potrebovať (20 ks):
75 g datli
35 g lúpaných mandlí
30 g lieskových orechov
15 g strúhaného kokosu
15 g slnečnicových semien lúpaných
25 g sušených brusníc
25 g vlašských orechov
1 polievkovú lyžicu medu
Na obalenie:
150 g bielej polevovej čokolády
20 g čokoláda Ruby Callebaut
cukrárska posýpka
A takto na to:
Príprava orechových guliek je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny navážte do kuchynského robota s nástavcom nožov a poriadne rozmixujte. Vznikne vám jemne mazľavá masa. Tú preklopte na pracovnú dosku. Kúsok odoberte a dlaňami vytvorte guľku s priemerom 2 cm. Postup opakujte a guľky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Z jednej dávky vám vyjde 20 guličiek s priemerom 2 cm. Plech s guľkami dajte do chladničky.
Ak si nechcete prácu komplikovať, môžete ich v takomto stave ponechať, vložiť do vzduchotesnej nádoby a odložiť na Vianoce. Prípadne ich obaľte v nasekaných pistáciách, lyofilizovaných malinách a podobne. Ak však chcete, aby vaše orechové guľky vyzerali ozaj slávnostne, investujte trochu času a obaľte ich v roztopenej čokoládovej poleve, prípadne v bielej čokoláde. Priznávam, že bežne používam bielu čokoládu Callebaut, ale tá má jemne žltkastú farbu. Preto som kvôli jasne žiarivej bielej farbe siahla po bielej polevovej čokoláde, ktorá tuhne o čosi rýchlejšie, je o čosi sladšia, ale je krásna snehobiela. Čokoládovú polevu roztopte vo vodnom kúpeli. Jednu guľku po druhej v nej obaľujte a vidličkou opatrne obalenú guľky vyberte a položte na plech s papierom na pečenie. Na záver dozdobte guľky roztopenou Ruby čokoládou a posypte cukrárskou posýpkou. Orechové guľky vám vo vzduchotesnej nádobe vydržia pokojne dva týždne.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)