Túto krasotinu som pripravovala ako výzvu pre čitateľov do aprílového čísla časopisu Dobré jedlo. Recept mal pozitívne ohlasy a tak sme sa ho rozhodli zverejniť aj tu na našom blogu.
Ide o veľmi jednoduchú tortu, ktorá sa skladá z troch samostatných vrstiev: orechový základ, kokosovo-smotanový krém a čučoriedkové želé. Výborná kombinácia chutí vám istotne spríjemní víkendové popoludnie.
Na prípravu orechového korpusu budete potrebovať:
60 g mandlí
65 g lieskových orechov
35 g lúpaných slnečnicových semien
100 g sušených fíg
2 veľké lyžice medu
Na prípravu kokosovo – smotanovej vrstvy budete potrebovať:
165 ml kokosového mlieka
500 g mascarpone
100 g práškového cukru
50 ml 33% smotany
20 g jemne mletej želatíny
Na prípravu čučoriedkového želé budete potrebovať:
90 g mrazených čučoriedok
400 ml vody
3 veľké lyžice medu
5 ks plátkovej želatíny
Na dozdobenie:
125 g čerstvých čučoriedok
A takto na to:
Mandle, lieskové orechy, slnečnicové semená, figy a med vložte do kuchynského robota s nástavcom nožov. Všetko poriadne premixujte. Pridajte čierny sezam, lyžicou premiešajte a orechovou zmesou naplňte dno tortovej formy s priemerom 20 cm a hánkami prstov utlačte.
Pripravte kokosovo – smotanovú vrstvu. Kokosové mlieko, mascarpone a práškový cukor mixujte ručným mixérom. Práškovú želatínu zalejte 4 lyžicami studenej vody a nechajte 10 minút postáť. Ohrejte ju a zalejte smotanou. Pridávajte po lyžici kokosový krém. Po troch lyžiciach prelejte želatínovú zmes do kokosovej a ihneď ručným mixérom mixujte, aby sa nezačal zrážať. Prelejte krém do formy a nechajte zachladiť 2 – 4 hodiny.
Na prípravu čučoriedkového želé namočte želatínové plátky do studenej vody. Do hrnca nasypte mrazené čučoriedky, med a zalejte ich 50 ml vody. Varte 5 – 6 minút. Zalejte zvyšnou vodou, nechajte zovrieť a pridajte vyžmýkanú želatínu. Nechajte chladnúť pri izbovej teplote 10 – 15 minút, potom želé prelejte cez sito do formy na predchádzajúcu vrstvu krému. Zachlaďte a dozdobte čerstvými čučoriedkami.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)