Narodeninová čučoriedková roláda

posted in: Jar, Leto, Sladký život | 0

Ako každý rok, aj tento som oslávila svoje narodeniny. Povedzme dvadsiate piate. Žiadne veľké oslavy, žiadne oficiálne pozvania. Len tí najbližší. Čo v mojom prípade vychádza na osemnásť ľudí. Celkom dosť, si myslím. Môj milovaný manžel sa postaral o všetko jedlo, vrátane grilovaného mäska, šalátov a na želanie pripravil aj skordaliu a favu. Sú to moje dve najobľúbenejšie prílohy a poviem to takto. Ak by k nim nebolo mäso, vôbec by mi to neprekážalo.

A o dezert som sa, prirodzene, postarala sama. Nechýbala torta s mojim obľúbeným slaným karamelom a napiekla som aj roládu. A tá bola taká dobrá, že vám na ňu dám aj recept. Ako môj darček pre vás. Príprava je veľmi jednoduchá a chuť svieža a letná.

kosik

Na prípravu čučoriedkovej rolády budete potrebovať (cca 16 porcií):
110 g hladkej múky
1 lyžičku kypriaceho prášku
štipku soli
4 celé vajcia
150 g kryštálového cukru
30 ml kyslej smotany
1 lyžičku vanilkového extraktu
Na prípravu krému budete potrebovať:
200 g mascarpone
40 g práškového cukru
150 ml smotany 33%
200 g crème fraîche
80 g mrazených lesných čučoriedok
125 g čerstvých čučoriedok
čučoriedky a jedlé kvety na dozdobenie

A takto na to:

 

Hladkú múku, kypriaci prášok a soľ zmiešajte v jednej mise. Oddeľte žĺtka od bielkov. Najprv vyšľahajte bielka s pridaním polovice cukru asi 5 minút a odložte ich bokom. V druhej mise pridajte k žĺtkom zvyšný cukor, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a mixujte asi 2 minúty. Do žĺtkovej zmesi pridajte polovicu vyšľahaných bielkov, mixérom mixujte na nízkej rýchlosti. Na záver pridajte zvyšné bielka a po premiešaní aj múčnu zmes. Všetko môžete šľahať mixérom. Cesto prelejte do obdĺžnikovej formy s rozmerom 35 x 23 cm (pokojne môže byť o trochu väčšia), ktorej dno je vystlané papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 15 minút, kým nie je cesto úplne dopečené. Ihneď po vytiahnutí z rúry prevráťte cesto na textilnú utierku posypanú práškovým cukrom a rolujte z užšej strany tak, aby utierka oddeľovala cesto a nechajte vychladnúť.

Pripravte krém. Do veľkej misy navážte mascarpone, práškový cukor a za stáleho mixovania postupne pridávajte smotanu. Nakoniec pridajte crème fraîche, mrazené a čerstvé čučoriedky a stierkou poriadne premiešajte.

Cesto rozbaľte, naneste na neho približne polovicu krému a opäť zrolujte. Snažte sa, aby vám čo najmenej krému vytieklo stláčaním von. Zvyšným krémom obaľte celý povrch rolády a dozdobte čerstvými čučoriedkami a jedlými kvetmi.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre