Vraj sú to tie najlepšie muffiny, aké som kedy napiekla. Pečiem toho celkom dosť a priznávam, že z 99% sú to sladké dobroty, lebo milujem sladké. Ale Kamil a sladké si moc nerozumejú. A tak prišiel čas ulahodiť aj jemu a tým, ktorí uprednostňujú slané pečivo. Ak patríte k nim, tak sa máte na čo tešiť. Čo už môže byť lepšie ako nadýchané muffinky, celé prešpikované čerstvou zeleninou a poctivou domácou slaninou? A keď si ich dáte na raňajky, alebo ako my, ako rýchle predjedlo pred grilovačkou, tak si ich určite zamilujete.
Na mrkvovo-špenátové muffiny so slaninou budete potrebovať (12ks):
2 mrkvy
3 väčšie plátky slaninky
1 červená cibuľa
150 g mladého špenátu
250 g hladkej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
½ lyžičky sódy
1 lyžičku hrubej morskej soli
80 g dobrého tvrdého syra
2 vajcia
75 g rozpusteného a schladeného masla
250 ml kvalitného jogurtu
šťava zo ¼ citrónu
A takto na to:
- Na panvici opražte do zlata na drobno nakrájanú slaninku. Vyberte ju, nechajte odmastiť a vychladnúť na papierovom obrúsku. S cibuľkou urobte to isté. Špenát vložte do sita a prelejte vriacou vodou. Ihneď potom ho prepláchnite v tečúcej studenej vode a rukami poriadne vyžmýkajte prebytočnú vodu. Špenát nakrájajte a odložte bokom. Roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vo väčšej mise zmiešajte múku, soľ, kypriaci prášok, sódu a väčšinu syra. V inej nádobe prešľahajte vajcia, rozpustené maslo a jogurt zmiešaný s citrónovou šťavou. Zmes prilejte k suchým prísadám a vareškou krátko premiešajte. Pridajte mrkvu, slaninu, cibuľu a špenát. Cesto miešajte iba vareškou. Nešľahajte, musí ostať nadýchané.
- Plech na muffiny vyplňte papierovými formičkami. Cesto rozlejte a posypte zvyšným syrom. Pečte 18 – 20 minút. Ak si chcete overiť, či sú muffiny ozaj upečené, zapichnite doprostred jedného z nich špajľu. Ak po vytiahnutí ostala čistá a nelepkavá, muffin je upečený. Vytiahnite muffiny z formy a nechajte ich vychladnúť na mriežke. Dokonalé sa hodia ako raňajkové menu.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu