Nedeľné rána sú fajn, človek nič nemusí, na všetko má čas, nikam sa neponáhľa. Preto sú ideálne na ďalšie skvelé raňajky, alebo brunch. Mladý špenát, šunka, pošírované vajíčko, hrianka. K tomu dobrá prekvapkávaná káva a deň môže začať. To, čo na prvý pohľad vyzerá zložito je v podstate veľmi jednoduché. Choďte pekne krok po kroku a odmenou vám bude skutočne luxusné jedlo, ako z päťhviezdičkového hotela.
Baby špenát má v mojej kuchyni svoje stále miesto. Ako rýchly šalát, či do omáčky na cestoviny, zamiešaný v praženici alebo v omelete. Použiť sa dá akokoľvek. V kombinácii s pošírovaným vajíčkom alebo ak chcete strateným, spolu so šunkou a hriankou, jemne preliaty ochutenou majonézou vystupuje jeho svieža a šťavnatá chuť.
Apropó, pošírované vajíčko – priznávam, že pripraviť ho nie je úplne najjednoduchšia vec a začiatočníkom môže narobiť problémy, ale cvikom sa každý zlepšuje, tak sa toho netreba báť. Pošírovanie je veľmi šetrný spôsob prípravy jedla, a takto podávané vajce má svoju nezameniteľnú chuť a konzistenciu – tuhé bielko a tekuté a krémové žĺtko.
Budete potrebovať:
2 hrste mladého špenátu
1 vajíčko
Prosciutto alebo akúkoľvek vzduchom sušenú šunku
1 krajec chleba
EV olivový olej
Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
ocot
A na omáčku potom:
3 lyžice majonézy
1 lyžicu bieleho vína
1 menšiu červenú cibuľku
čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
- Baby špenát opláchnite a poriadne osušte. Ak máte sušičku šalátu fajn, ak nie, zabaľte ho do utierky, vytvorte balíček taký ako keď v rozprávkach idú hrdinovia na vandrovku a roztočte. Voda bude všade, ale špenát bude zaručene suchý. Dôkladne osušiť akýkoľvek šalát, ktorý idete používať je veľmi dôležité. Na mokrých listoch nedrží dobre ani olej, ani dresing, jednoducho mokrý špenát by sa vám nepodarilo poriadne dochutiť. Osušené listy baby špenátu naukladajte na tanier.
- Odkrojte si krajec chleba a spravte hrianku. V rúre, na grile, na sucho na panvici, to je len na vás. Hrianku v rukách potrhajte a rovnomerne naukladajte na listy špenátu.
- Prosciutto, alebo sušenú šunku sa pokúste nakrájať na čo najtenšie plátky. Nedávno som narazil na stánok s domácimi výrobkami, kúpil som si kilo fantastickej sušenej šunky a teraz ju veselo používam takmer denne. Mňam. Šunku položte na špenátové listy presne do stredu taniera.
- Ideme si spoločne pripraviť omáčku, čo je záležitosť rýchla a jednoduchá. 3 lyžice kvalitnej majonézy zmiešajte s totálne nadrobno nasekanou červenou cibuľou, pridajte lyžicu suchého bieleho vína a čerstvo mleté čierne korenie. Hotovo.
- Najzložitejšia časť celého receptu je príprava vajíčka. Na konci článku sa nachádza video, ktoré som si požičal od FOOD52, aby ste to mali jednoduchšie. Vezmite si väčší široký a hlboký kastról, naplňte vodou a priveďte k varu. Keď voda zovrela stiahnite teplotu na minimum, voda nesmie vrieť, v podstate by sa v nej mali vytvárať len také malé bublinky ako pri šampanskom. Prilejte tak za jednu lyžicu octa a soľte. Vajíčko by ste nemali mať úplne chladné, preto je ideálne, keď ho nejakú polhodinu pred prípravou vyberiete z chladničky. Vyklepnite ho do menšej misky, pozor, aby sa vám žĺtko nerozlialo, musí byť pekne oddelené od bielka a vcelku. Metličkou vytvorte vo vode vír a vajíčko pomaly vhoďte do vody. Bielko sa začne rýchlo zaťahovať a žĺtko by malo byť vo vnútri pekne schované. Po troch minútach vyberte vajíčko pomocou dierovanej naberačky alebo sitka na tanier, na ktorý ste predtým položili papierovú utierku. Tá stiahne vodu z vajíčka. Po osušení vajíčko položte na šunku a dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
- Špenát so šunkou a vajíčkom ešte jemne osoľte, a zalejte dobrým olivovým olejom. Na záver ešte zalejte majonézou s vínom a cibuľkou. Skutočne luxusné raňajky!
zdroj videa: ako si pripraviť pošírované vajíčko z FOOD52
Kamil