Recept na dobré mäkké domáce žemle sa zíde vždy. Či už na letné grilovačky a fantastické poctivé burgre, na raňajky s maslom a džemom alebo, ako v tomto prípade, na pravý street food – pulled pork. Pokojne ich posypte sezamom, alebo makom. Predstavivosti sa medze nekladú.
Tento recept je až absurdne jednoduchý a výsledok? Nechajme skromnosť bokom. Vyzerajú ako žemle z obchodu, s jedným malým rozdielom. Vy ste ten šikovný pekár, ktorého ruky miesili cesto, vytvarovali ho a napokon z rúry vytiahli lesklé mäkkučké domáce žemličky.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako #coolinari @coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na mega dobré žemle budete potrebovať (4 ks) :
1 a ½ lyžičky sušeného droždia
125 ml plnotučného mlieka
30 g masla
1 lyžicu kryštálového cukru
1 rozšľahané vajce
280 g hladkej múky
1 lyžičku soli
20 g masla na vymastenie misy a plechu
Na glazúru:
1 žĺtok
1 lyžica mlieka
A takto na to:
- Droždie nasypte do 50 ml vlažného mlieka, nechajte chvíľu postáť a premiešajte tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Zvyšné mlieko ohrejte v hrnci a rozpustite v ňom maslo s cukrom. Nechajte trochu vychladnúť a primiešajte vyšľahané vajce. Vo väčšej mise zmiešajte múku so soľou, v strede spravte jamku a vlejte rozpustené droždie a maslovú zmes. Všetko spolu premiešajte a vytvorte mäkké a lepkavé cesto. Preložte ho na pomúčenú dosku a zhruba 10 minút mieste. V prípade, že je cesto príliš riedke, prisypte múku. Cesto ale musí stále ostať trochu lepkavé.
- Vložte ho do čistej misy vytretej maslom, prikryte potravinovou fóliou a utierkou a na hodinu až 1 a ½ hodiny uložte na teplé miesto, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte, nechajte 5 – 10 minút zakryté odpočinúť a preložte ho na drevenú dosku. Nadýchaný bochník rozdeľte na 4 rovnaké časti, z každej hnetením vytvarujte guľu a ukladajte na maslom vymastený plech. Prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút odpočívať.
- Rúru predhrejte na 220 stupňov. Každú žemľu potrite glazúrou zo žĺtka zmiešaného s mliekom. Tajomstvo naozaj lesklých žemlí je v ich potieraní. Natrite žemle prvou vrstvou, nechajte chvíľu vsiaknuť. Náter opakujte ešte dva krát. Pokojne žemle posypte makom, alebo sezamom a vložte do rúry. Pečte cca 15 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť na mriežke.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)