medové plásty

Medové plásty

Medové plásty sú chrumkavé a veľmi lahodné. Najmä milovníci karamelu si pri tomto dezerte prídu na svoje. Vďaka svojej štruktúre veľmi pripomínajú ozajstné medové plásty. Odtiaľ je odvodený aj ich názov.

Príprava je jednoduchá, no dodržanie postupu nevyhnutné. Pri zahrievaní cukru, medu a vody bude chvíľu trvať, kým sa voda odparí. Karamel po celý čas nemiešajte. Teplomer je pri príprave medových plástov dôležitou súčasťou. Pomôže vám dosiahnuť ideálnu teplotu pri odstavení karamelu z ohňa a neprepáliť ho. Tým by zhorkol. Ak však máte skúsenosti s prípravou karamelu, teplomer pre vás nebude až tak nevyhnutný. Potom je to už naozaj hračka. Medový plást na plechu neuhládzajte. Po vychladnutí sa stred plástu trochu prepadne.

Medové plásty môžete napríklad zabaliť a darovať ako jedlý darček. My sme kúsky medových plástov namáčali v horkej čokoláde, čo im dodalo originálny kontrast chuti. Môžete ich tiež dozdobiť maldon soľou alebo strúhanou pomarančovou kôrou.

 

Všetky recepty z vianočného špeciálu nájdete tu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou BILLA

Medové plásty

 

kosik

Na medové plásty budete potrebovať (20 x 20 cm):
120 ml vody
350 g kryštálového cukru
160 g medu
štipku soli
15 g sódy bikarbóny (1 polievkovú lyžicu)
čokoládu na namáčanie

A takto na to:

Do hrnca nalejte vodu, pridajte kryštálový cukor, med a štipku soli. Priveďte k varu, dosiahnite teplotu 148 stupňov a ihneď odstavte. Karamel počas zahrievania nemiešajte, ak je to potrebné trochu potraste hrncom, aby sa karamel zahrieval rovnomerne.

Ihneď po odstavení hrnca z platne nasypte do karamelu sódu bikarbónu a riadne ju rozmiešajte. Obsah hrnca zdvojnásobí svoj objem a budú sa v ňom tvoriť bubliny. Prelejte karamelovú penu do formy s rozmerom 20 x 20 cm vystlanej papierom na pečenie a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Karamelový plást rozbite (udieraním o dosku, alebo špičkou noža) na menšie kúsky, tie namáčajte v rozpustenej čokoláde a nechajte uschnúť.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

medové plásty

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)