Indická kuchyňa je známa svojim korením a špecifickou vôňou. Aj náš dnešný recept na maslové kura je plný voňavého korenia. Ale nemusíte sa báť, všetko korenie, ktoré obsahuje recept dnes bez akýchkoľvek problémov zoženiete v každom supermarkete. My sme indickej kuchyni naplno prepadli na našom obľúbenom Tenerife, kde nájdete (kvôli množstvu britských turistov) bohatú ponuku autentických indických reštaurácií.
Maslové kura je jedlo, ktoré vzniklo v polovici 20 storočia (ako inak) v Indii. Ide o typ kari, tak trochu podobajúceho sa ďalšiemu indickému pokrmu – Tikka Masala. Kuracie mäso by malo byť dobre namarinádované, preto ho pokojne nechajte v marináde ponorené aj celú noc.
Pripraviť si vlastnú zmes korenia Garam masala je skutočne hračka, tento krok však môžete vynechať a použiť kupovanú zmes korenia. Prídete však o zábavu z jej prípravy a o všetku tu nádhernú vôňu, ktorá zaplaví vašu kuchyňu.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na maslové kura budete potrebovať:
700 g kuracieho mäsa (vykostené stehná, prípadne prsia)
400 g lúpaných krájaných paradajok
125 g masla (polovicu na restovanie, polovicu na zjemnenie omáčky)
1 červenú cibuľu
125 ml sladkej smotany
hrsť kešu orieškov
lyžicu cukru
listy koriandra (podľa chuti)
bobkový list
1 lyžičku kurkumy
1 lyžičku mletého chilli
1 a pol lyžičky garam masaly
1 a pol lyžičky mletej rímskej rasce
1 pretlačený cesnak
1 lyžičku strúhaného zázvoru
soľ
olivový olej extra virgin
Na marinádu:
200 g bieleho jogurtu
šťavu z polovice citróna
1 lyžičku strúhaného zázvora
1 lyžičku kurkumy
1 strúčik pretlačeného cesnaku
1 lyžičku mletého chilli
1 lyžičku rímskej rasce
Na garam masalu:
1 bobkový list
1 ks škorice
1 lyžičku klinčekov
semiačka z troch plodov kardamómu
1 lyžicu celého čierneho korenia
1 lyžicu rímskej rasce
4 lyžice semien koriandra
pol lyžičky muškátového oriešku
A takto na to:
Ako prvú by ste si mali pripraviť zmes korenia Garam masala. Samozrejme, tento krok môžete aj vynechať, ale príprava vlastnej Garam masaly má svoje čaro a vašu kuchyňu zaplaví neskutočná omamná vôňa orientu. Všetky ingrediencie spolu jemne opražte na panvici, tak aby korenie ešte viac uvoľnilo svoju vôňu a chuť. Nechajte vychladnúť, presypte do mixéra alebo mlynčeka (pokojne aj kávového) a zmes rozmixujte, resp. pomeľte. Takto pripravenú Garam masalu uchovávajte ako bežné korenie v dóze.
V mise zmiešajte všetky ingrediencie na marinád. Ponorte do nej kuracie kúsky a nechajte 30 minút resp. viac marinovať. Pokojne môžete kuracie kúsky marinovať celú noc, nasiaknú tak viac skvelej chuti. Neskôr mäso napichajte na špajle, poukladajte krížom na pekáč a pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 20 minút.
Na masle a oleji orestujte cibuľu, pridajte všetky koreniny, dobre premiešajte, pridajte lúpané paradajky, ocukrite a osoľte, chvíľu poduste, pridajte kešu oriešky, listy koriandra podľa chuti, nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte. Zmes v prípade klasického mixéra bude mať trochu hrubú textúru kvôli orieškom a na prvý pohľad môže vyzerať ako zrazená, toho sa však nemusíte báť, ak chcete mať omáčku úplne hladkú, mixujte ju dlhšie na vysokých otáčkach.
Omáčku prelejte do kastróla, pridajte kuracie a asi 15 minút povarte. Na záver zjemnite maslom a smotanou. Podávajte s ryžou a chlebom naan alebo inou indickou plackou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)