Marocký kurací tajine sme pripravili ako typickú ukážku jedla, ktoré sa v Maroku pripravuje na dennej báze. Tajine je mäsité alebo bezmäsité jedlo pripravované v hlinenom hrnci s vrchnákom kužeľovitého tvaru. Práve po tomto hrnci získalo názov aj samotné jedlo. Klenutá, kužeľovitá pokrievka zachytáva paru a vracia skondenzovanú tekutinu späť do hrnca. Preto je pri príprave tohto pomaly duseného jedla potrebné minimálne množstvo vody, čo je dôležité najmä v oblastiach s obmedzeným množstvom vody.
Tajine sa pripravuje na prepustenom masle alebo na olivovom oleji. Mäso a zelenina je vychutená množstvom voňavých korenín ako šafran, zázvor, kurkuma, škorica, rímska rasca… Veľmi často sa pri dochucovaní tajinu používajú sladké a kyslé chute ako sušené ovocie a nakladané citróny. Tajine sa tradične varí v peciach s dreveným uhlím. Medzi nádobou a uhlím ostáva priestor, aby sa jedlo dusilo pri nižšej teplote. Aj v súčasnosti existujú v mestách verejne pece, kde človek prinesie svoj tajine naplnený chutným jedlom a po pár hodinách sa vráti pre hotový obed či večeru. Varenie tajinu je možné napodobniť v pomalom hrnci alebo v hrubostennom liatinovom hrnci s pokrievkou.
V našom recepte na Marocký kurací tajine nájdete pomerne veľké množstvo korenín, dochucovadiel, ktoré už v dnešnej dobe nie je problém zakúpiť. Ak aj doma všetky nemáte, dajte si tu námahu a všetky pozháňajte. Výsledná chuť vášho jedla bude ohromujúco dobrá.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na Marocký kurací tajine budete potrebovať (6 porcií):
6 kuracích stehien
2 cibule
6 ks mrkvy
2 zemiaky
1 petržlen
1 kvaku
1 ks celej škorice
5 strúčikov cesnaku
bobkový list
nové korenie
1 citrón
70 g zelených olív
Na marinádu:
0,1 g šafranu
50 ml vriacej vody
olivový olej
1 čajovú lyžičku sušeného cesnaku
1 čajovú lyžičku kurkumy
1 čajovú lyžičku rímskej rasce
1 čajovú lyžičku mletého koriandra
1 čajovú lyžičku mletej papriky
2 čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru
2 čajové lyžičky medu
šťavu z 1/2 citróna
1 polievkovú lyžicu petržlenovej vňate
soľ a čierne mleté korenie
300 ml kuracieho vývaru
A takto na to:
Pripravte marinádu na kuracie stehná. Šafran zalejte vriacou vodou, premiešajte a nechajte chvíľu postáť. Do čistej hlbokej misy postupne pridávajte: olivový olej, sušený cesnak, kurkumu, rímsku rascu, mletý koriander a papriku, šafran, zázvor, med, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, soľ a čierne mleté korenie. Marinádu metličkou premiešajte, naložte do nej kuracie stehná, zemiaky a rukami riadne premiešajte, aby bol marinádou obalený každý kúsok. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte aspoň 30 minút v chladničke postáť.
Na prípravu tohto jedla sa používa tajine. Ak tento hrniec nemáte, môžete použiť liatinový alebo pomalý hrniec, splnia rovnakú funkciu.
Do hrnca teda vložte marínované kuracie stehná a zemiaky, ostatnú koreňovú zeleninu očistenú a nakrájanú na väčšie kusy, škoricu, cesnak, bobkový list, nové korenie, olivy a na štvrtinky nakrájaný citrón. Posypte hrubozrnou soľou, zalejte kuracím vývarom a pečte. V liatinovom hrnci s pokrievkou pečte pri teplote 150 stupňov 2 hodiny, respektíve dokým mäso nie je hotové. Na posledných 15 minút zapečte mäso pod grilom. V pomalom hrnci bude dusenie trvať približne 8 hodín. V Maroku sa najčastejšie k tajinu podáva chlieb, rovnako dobre sa však k nemu hodí kuskus, prípadne jazmínová ryža. Akú prílohu zvolíte je, samozrejme, na vás.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)