Marhuľový koláč

Marhuľový koláč

posted in: Leto, Sladký život | 0

To, že milujeme leto všetci dávno dobre viete. Leto je super nielen kvôli počasiu a dlhým dňom, na lete je super ďalšie množstvo vecí. Napríklad také ovocie. Je ho dostatok, je chutné a sladké a je v ňom koncetrovaná všetká chuť leta. My na našej záhrade pestujeme čerešne, jablká, ríbezle, na terase máme dokonca aj aróniu, černice,  či kanadskú supervišňu. Čomu sa však v našom podnebnom pásme tesne pod Tatrami nie úplne darí sú marhule, predsa len je tu na Spiši pre nich trochu zima. A tak sme odkázaní na trhoviská a obchody. U nás na trhu sme však marhule ešte nenašli, tento rok je všetko akési posunuté, keďže zima trvala dlho. Vieme však, že ak sa chceme dostať k čerstvému a kvalitnému ovociu, môžeme sa vždy  spoľahnúť aj na našu BILLA. Marhule, ktoré sme chceli použiť v recepte, ktorý vám teraz predstavíme, sme dostali bez problémov. Sú sladké a chutné a geniálne sa hodia na taký letný piknikový marhuľový koláč alebo ak chcete tart. Pretože leto nie je len o ovocí, o ktorom sme sa bavili, ale hlavne o prázdninách a tým pádom aj o výletoch, dovolenkách a rodinných piknikoch. A k pikniku určite patrí aj sladká bodka. Musí to byť, samozrejme, dezert, ktorý je ľahko prenosný, jednoducho sa krája a servíruje. A tento tart presne taký je! Navyše je veľmi chutný a pôvabne vyzerá, teda poteší jazyk aj oko. Skúste si ho na ten svoj piknik pripraviť. Alebo viete čo? Pripraviť si ho môžte na akúkoľvek príležitosť a v domácich pomienkach pokojne doplniť o šľahačku či chutnú zmrzlinu.

Užite si prázdniny, výlety, pikniky, dovolenky, záhradné párty a grilovačky.

Majte pekné chutné leto! Kamil a Mižu

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

kosik

N marhuľový koláč (tart) budete potrebovať (priemer 24 cm, 8 porcií)
250 g hladkej múky
120 g práškového cukru
125 g studeného masla
1 veľké vajce
štipku soli
16 čerstvých marhúľ
40 g vanilkového cukru
2 lyžice masla
1 čajovú lyžičku kukuričného škrobu
2 vetvičky citrónového tymianu
 

A takto na to:

Pripravte cesto. Múku, práškový cukor, studené maslo, vajce a štipku soli rozmixujte v kuchynskom robote s nástavcom nožov. Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, vytvorte z neho guľu, potom hrubú placku a zabaľte do potravinovej fólie. Cesto nechajte vychladnúť v chladničke minimálne 1 hodinu.

Vychladené cesto preložte na pomúčený papier na pečenie a rozvaľkajte na hrúbku 0,4 až 0,5 mm. Ak je to potrebné, dajte rozvaľkané cesto opäť do chladničky. S dobre vychladeným cestom sa omnoho lepšie pracuje. Prikryte ho potravinovou fóliou aby neobschlo. Pomocou papiera preložte cesto do formy na tart s priemerom 24 cm a prstami utláčajte tak, aby cesto k forme priliehalo. Prebytočné cesto orežte ostrím nožom. Formu s cestom dajte ešte na 20 minút do chladničky, popichajte vidličkou a predpekajte pri teplote 180 stupňov 10 až 15 minút.

Z prebytočného cesta vyrobte posýpku. Cesto vložte späť do robota s nástavcom nožov, pridajte polievkovú lyžicu hladkej múky a mixujte, kým nevznikne drobenka.

Medzitým očistite marhule. 10 kusov marhúľ nakrájajte na osminky a odložte bokom. Zvyšných 6 marhúľ nakrájajte na čo najdrobnejšie kocky a pripravte rozvar. Rozohrejte panvicu s jednou lyžicou masla a 20 g vanilkového cukru. Marhule na panvici rozvarte, pridajte 50 ml vody, čajovú lyžičku kukuričného škrobu, dobre premiešajte a odstavte.

Na panvici rozpustite lyžicu masla, pridajte 20 g vanilkového cukru a lístky tymianu. Marhule nakrájané na osminky dve minúty restujte. Mali by držať svoj tvar a nerozvariť sa.

Na predpečený tart naukladajte na osminy nakrájané marhule, zalejte marhuľovým rozvarom a posypte posýpkou. Pečte pri teplote 180 stupňov ďalších 15 až 20 minút.

Marhuľový koláč nechajte po upečení vychladnúť pri izbovej teplote a na ½ hodiny ho vložte do chladničky. Pri podávaní môžete dochutiť našľahanou šľahačkou, alebo zmrzlinou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre