Malinová torta

Malinová torta

Priznáme sa bez reptania – spotreba olivového oleja je v našej rodine obrovská. Používame ho prakticky neustále, tak v teplej ako aj v studenej kuchyni. Pri dezertoch sme ho však nezvykli používať. Až kým sa nám do rúk nedostal olivový olej extra mild (jemný) od BORGES. Skúšobne sme ho vymenili so slnečnicovým olejom pri klasickej tortovej piškóte a boli sme veľmi milo prekvapení z výsledku a samotnej chute cesta. Ten totiž zachoval jej pôvodnu chuť (pri panenskom olivovom oleji by to, samozrejme, tak nebolo), ale piškóta je tak s jeho pričinením určite zdravšia.

No a keď nás zo spoločnosti BORGES poprosili, či by sme pri príležitosti 125. výročia založenia spoločnosti nenapiekli tortu, tak v jej korpuse, samozrejme, olivový olej nesmie chýbať. Táto malinová torta vo svojom vnútri ukrýva malinové pyré a malinový krém, obaľovaná je krémom z mascarpone a dozdobená maľovaním, makrónkami a čerstvým ovocím. A o recept na túto tortičku s priemerom 24 cm sa teraz podelíme aj s vami.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou olivových olejov BORGES

kosik

Malinová torta, budete potrebovať (priemer 24 cm):
9 vajec
90 g olivového oleja extra mild
260 g kryštálového cukru
300 g polohrubej múky
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
Na prípravu malinového krému budete potrebovať:
500 g mrazených malín
100 ml vody
100 g kryštálového cukru
20 g kukuričného škrobu
500 g mascarpone
110 g práškového cukru
Na prípravu obalového krému budete potrebovať:
600 g mascarpone
130 g práškového cukru

A takto na to:

Malinová torta pozostáva z troch korpusov, malinového pyré a malinového krému. Môžete ju doplniť aj o čerstvé maliny. Najprv upečte korpusy. Žĺtky oddeľte od bielok. Z bielok a kryštálového cukru vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtka šľahajte ručným mixérom a postupne do nich prilievajte olivový olej. Žĺtkovú zmes po vyšľahaní prilejte k bielkam a opatrne stierkou premiešajte. Postupne primiešavajte preosiatu múku so sódou bikarbónou. Miešajte opatrne, stierkou, kým sa všetky suroviny neprepoja. Cesto rozdeľte do troch tortových foriem s priemerom 24 cm vystlaných papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Korpusy  po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút odpočívať, až potom ich vytiahnite z foriem a nechajte riadne vychladnúť.

Pred prípravou malinového krému uvarte malinové pyré. Časť pyré poslúži do krému a časť použijeme miesto džemu. Mrazené maliny s vodou chvíľu varte, pridajte kryštálový cukor, kukuričný škrob a metličkou rýchlo premiešajte. Za občasného miešania pyré varte ešte 5 minút a odstavte. Do misky bokom odoberte 6 lyžíc malinového pyré, to poslúži ako džem. Zvyšné pyré prepasírujte cez sito a nechajte vychladnúť.

Mascarpone mixujte s práškovým cukrom a postupne do krému pridávajte prepasírované malinové pyré (mascarpone a malinové pyré by mali mať rovnakú teplotu). Krém zachlaďte.

Medzitým pripravte obalový krém. Mascarpone vyšľahajte s práškovým cukrom. Časťou obalového krému naplňte zdobiace vrecko s hladkou špičkou. Zvyšok krému odložte do chladničky.

Na tortový stojan položte prvý korpus. Zdobiacim vreckom s hladkou špičkou nastriekajte krém po celom obvode korpusu. Tento okrajový krém zabráni malinovému pyré a malinovému krému vytiecť von. Cesto potrite malinovým pyré, rovnomerne rozotrite polovicu malinového krému a priložte druhý korpus. Postup opakujte. Tortu obaľte zvyšným krémom na niekoľko krát, medzitým dajte vždy tortu do chladničky zachladiť. Ľubovoľne dozdobte.

Tip: V recepte uvádzame základný recept na obalový krém. V našom prípade sme na dokončenie torty použili ešte krém z bielej čokolády a mascarpone. Krém bol dofarbený belobou.
Ak nemáte k dispozícii tri rovnaké formy a budete cesto piecť naraz v jednej forme, prispôsobte tomu aj dĺžku pečenia. Cesto po upečení pozdĺžne rozrežte na tri rovnaké časti.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Malinová torta

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre