Je máj a vonku začína byť pekne teplo. Mne osobne sa nálada poriadne zlepšuje, lebo milujem všetky mesiace, v ktorých nenájdete písmeno R. Piaty mesiac v roku je prvým z tých mesiacov, kedy sa môžete nadýchnuť voňavého letného vzduchu. O máji sa zvykne hovorievať aj to (klasické klišé), že je to lásky čas, čo môže byť samozrejme pravda, ale omnoho podstatnejšie je, že máj je hlavne mesiacom bryndze. Dobrá májová bryndza, to je niečo fantastické, niečo, na čo môžeme byť právom hrdí. Až teda budete mať cestu okolo nejakého salaša alebo stánku, kde predávajú všetky tie fajnové veci ako ovčie syry, korbáčiky, nite a podobne, zastavte sa a kúpte si poctivú bryndzu. Využiť sa dá rôzne, určite si pripravte halušky, dobrú nátierku, terinu alebo napr. aj tieto úplne jednoduché bryndzovo-zemiakové placky.
Na malé bryndzové placky budete potrebovať:
4 stredne veľké zemiaky
125g májovej bryndze
2 jarné cibuľky
2 hrste baby špenátu
1 vajce
trochu pažítky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie
1 chilli papričku
hrsť hrubej strúhanky
oriešok masla a trochu oleja na vysmážanie
A takto na to:
- Zemiaky uvarte v šupke v jemne osolenej vode. Keď sú hotové nechajte ich vychladnuť, očistite a v miske rozmliaždite vidličkou. Môžete ich samozrejme aj nastrúhať, na tom jednoducho nezáleží. K zemiakom pridajte bryndzu, najemno nasekaný mladý špenát a tiež nasekanú cibuľku. Trochu pažitky, chilli, jedno vajce, hrsť hrubej strúhanky, osoľte a okoreňte. Všetko poriadne premiešajte. Masa by mala byť dostatočne tuhá, aby sa vám na panvici nerozpadala.
- Tvarujte placky rovnakej veľkosti ako na burgre. Nech to má svoju hrúbku, dosiahnete tak super stred a zapečené okraje. Placky vysmážajte z každej strany asi 3 minúty na troške masla a oleja. Na tanieri ich dozdobte maslom a pažítkou. Ja osobne som si ich najviac vychutnal len tak, čisté, možno s pohárom mlieka. Vy si ich samozrejme môžete doplniť o zeleninový šalát, kyslú smotanu a podobne.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil