Keď idete piecť, o recepte väčšinou rozhoduje aktuálny stav chladničky, sezónne ovocie, alebo neuveriteľná chuť na konkrétny koláč. V tomto prípade to bolo celkom naopak. O recepte nerozhodovala ani tak chladnička, ani sezónne ovocie, ale krásny starožitný podnos na tortu. Pýtate sa, čo s tým má podnos? Pri poslednej služobnej ceste do Bratislavy som natrafila na malé, ale o to preplnenejšie starinárstvo. Bola to neuveriteľná náhoda. Nezaujal ma ani nápis nad staručkými dverami, ani výloha za sklom. Zaujalo ma množstvo starých hrncov, vázičiek a hrnčekov, voľne položených na parapete neveľkého výkladu a niekoľkých schodoch. Až následne na to som si uvedomila, že ide o starožitníctvo. A tie ja môžem. Fascinuje ma obchod, v ktorom nájdete takmer všetko a každý z predmetov má svoju históriu, svojho bývalého majiteľa, škrabance a dušu.
Tento dvojpodlažný obchodík mal všetko, od šperkov, cez žehličky, gramofónové platne, bridlicové tabuľky, školské lavice, starožitný nábytok, až po kuchynské riady. Jednoducho raj. A tam, medzi inými, na stolíku nedbalo položený porcelánový stojan so vzorom kvetín a vtáčikov. Je vám jasné, že do desiatich sekúnd bolo rozhodnuté. Stojan pocestuje so mnou do Levoče. V momente, keď som za neho zaplatila, premýšľala som nad prvou tortou, ktorá ho bude zdobiť. A v tom to prišlo. Jednoducho to musela byť citrónová s makom. Nepýtajte sa prečo, musela. Mimochodom, zo spomínaného starinárstva som si odniesla prekrásny porcelánový tanier pre Kamila s rovnakým vzorom a s kolegyňou sme dohodli kúpu školských lavíc. A ako bonus sme si so sebou zdarma odniesli aj bridlicovú tabuľku na pripravovanú výstavu. Vraj, že sme to my. Tak takto vznikol nápad upiecť citrónovú tortu s makom. Mimochodom jej príprava vám pri správnom rozvrhnutí nezaberie viac ako hodinku a do peňaženky tiež nebudete mať hlboko.
Na citrónovú tortu s makom budete potrebovať (priemer 17 cm):
125 g hladkej múky
125 g krupicového cukru
1 lyžička kypriaceho prášku
½ lyžičky sódy
1 ½ lyžice nemletého maku
125 g zmäknutého masla
2 veľké vajcia
1 lyžica citrónovej šťavy
kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov
1 lyžica mlieka
Na krém budete potrebovať:
250 g jemného tvarohu
75 g práškového cukru
šťava z polovice citróna
100 ml smotany na šľahanie
Na posypanie:
citrónová kôra
mak
A takto na to:
- Rúru predhrejte na 170 stupňov. Dve formy s priemerom 17 centimetrov vyložte vymasteným papierom na pečenie. Suché prísady preosejte do veľkej misy. Postupne pridávajte maslo, vajcia, citrónovú šťavu a mixérom poriadne premiešajte približne minútu a pol. Na záver pridajte mlieko, citrónovú kôru a mak. Stierkou zotrite z bočných strán misy a ešte chvíľu mixujte. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Rozlejte ho do dvoch foriem, stierkou uhlaďte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút.
- Medzi tým si pripravte krém. V menšej mise rozotrite vareškou tvaroh s cukrom a citrónovou šťavou. Šťavu pridávajte podľa vlastnej chuti. Do zmesi prilievajte smotanu na šľahanie a mixujte. Krém nesmie byť príliš riedky, ale mal by byť ľahko rozotierateľný.
- Po upečení vytiahnite formy z rúry a nechajte 5 minút postáť. Po 5 minútach cesto vytiahnite a nechajte vychladnúť na mriežke. Vychladený korpus položte na podnos, potrite ho polovicou pripraveného krému a prikryte druhým korpusom. Zvyšný krém rovnomerne rozotrite po obvode torty. Dozdobte citrónovou kôrou a makom.
Mižu