makronky

Makrónky

posted in: Sladký život | 0

Nasledujúcich pár receptov sa bude točiť okolo vajec. Prvý z nich je recept, kde majú bielka svoje nenahraditeľné miesto. Makrónky.

 

Bola to náročná a dlhá cesta. Nebudem sa tváriť, že niekoľko plechov neputovalo do koša. Zakaždým ma to odradilo od ďalšieho experimentovania, minimálne na pár dní. Vyskúšala som tucet overených receptov. Čistila misky a metličky od mastnoty, nechávala bielka deň – dva odstáť, prácne preosievala mandľovú múku, skúšala rôzne druhy farbiva, čupela pri rúre a so zloženými rukami dúfala, pohľadom opatrovala a nič. Moja snaha nájsť ten správny recept sa ale napokon vyplatila. Odpoveď bola jednoduchá. Lorraine Pascale a jej easy macaroons. Lorraine Pascale je bývalá britská modelka a moja obľúbená, televízna kuchárka. Keď varí a pečie, všetko vyzerá veľmi jednoducho a krásne. Až si musíte povedať: tak toto by som zvládla ľavou zadnou aj ja. Jednoducho má v sebe niečo, čo vám dodá odvahu. A tú k makrónkam teda budete potrebovať.

Pre tých, ktorí nemajú potuchy čo makrónka je, tu je krátke vysvetlenie. Makrónka je francúzska cukrovinka podobná snehovej pusinke, vytvorená z vaječných bielkov, mandľovej múky a cukru. Tento veľmi delikátny dezert sa rozšíril po celom svete v najrôznejších príchutiach a farbách. Určite stojí za to ho ochutnať.

Vždy keď idem piecť makrónky, tak sa cítim ako študent v laboratóriu. Chce to presné gramáže, teplotu, vlhkosť, rôzne vychytávky a v neposlednom rade zručnosť. Uznáte teda, že ja ktorá pečie najradšej od oka, mám čo robiť. Všetkým odvážnym makronkáčom a tým, ktorí sa s touto neľahkou výzvou úspešne pobijú oduševnene tlieskam. Tým, čo budú zvádzať boj dlhšie, môžem povedať len jedno. Raz sa to podarí, len musíš vytrvať a nevzdávať sa.

Tento dezert je jednoznačne vyšší level!

makronky

kosik

Na prípravu makróniek budete potrebovať (približne 20 makróniek):
125 g mandľovej múky
125 g práškového cukru
40 g bielok
110 g kryštálového cukru
2 lyžice vody
40 g bielok
Na prípravu krému budete potrebovať:
50 g kvalitnej mliečnej čokolády
50 g 70% čokolády
250 g mascarpone
50 g práškového cukru
75 ml 33 % smotany

 

 

makronky

A takto na to:

  • Mandľovú múku, práškový cukor a 40 g bielok zmiešajte vareškou, až sa vám vytvorí vlhká hustá hmota. Ak chcete pridať do makróniek farbivo, teraz je ten správny čas. Misku odložte bokom. V malom hrnci nechajte rozpustiť kryštálový cukor s dvoma lyžicami vody na cukrový sirup. V inej nádobe ručne ušľahajte 40 g bielok tak, aby sa na metličke tvorila špička. Bielka však nesmú byť príliš tuhé a prešľahané. Aj ja rada využívam výdobytky modernej doby, ale v tomto prípade nepodvádzam a mixér zatiaľ nechám odložený. Keď sú bielka ručne vyšľahané, prichádza čas na ručný mixér. Prilievajte k nim horúci cukrový sirup a mixujte. Vyšľahané bielka preložte k zmesi z mandľovej múky a stierkou jemne rozmiešajte, nie viac ako 50 krát. Naplňte zdobiace vrecko cestom a nanášajte na plech vyložený papierom na pečenie. Na jeden plech vyjde približne 20 makróniek, takže budete potrebovať dva plechy. Snažte sa, aby boli makrónky rovnomerne veľké. Plechom 3 – 4 krát pobúchajte o pracovnú dosku, aby ste z makróniek dostali všetok vzduch. Nechajte 20 minút postáť. Ja ich ukladám na vnútorný parapet k zatvorenému oknu. Aj vy si nájdite miesto, kde nie je príliš sucho, horúco, ale ani vlhko.
  • Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vložte plech do rúry a dvierka nechajte pootvorené asi na 15 cm. Pečte 12 – 15 minút, v závislosti od veľkosti. Po vytiahnutí z rúry nechajte makrónky vychladnúť na plechu.
  • Pripravte čokoládový krém. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. Vo veľkej mise rozmixujte mascarpone, cukor a smotanu. Postupne prilievajte čokoládu a všetko dobre premixujte. Čokoláda nesmie byť príliš horúca, inak sa vám krém zrazí. Naplňte ním zdobiace vrecko a ozdobte makrónky. Spárujte ich podľa veľkosti, krém nanášajte na plochú stranu a prelepte druhou makrónkou. Zo 40 kúskov tak vytvoríte 20 krásnych makróniek. Skladujte v chladničke v uzavretej nádobe.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

makronky

makronky

makronky

makronky

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre