Nasledujúcich pár receptov sa bude točiť okolo vajec. Prvý z nich je recept, kde majú bielka svoje nenahraditeľné miesto. Makrónky.
Bola to náročná a dlhá cesta. Nebudem sa tváriť, že niekoľko plechov neputovalo do koša. Zakaždým ma to odradilo od ďalšieho experimentovania, minimálne na pár dní. Vyskúšala som tucet overených receptov. Čistila misky a metličky od mastnoty, nechávala bielka deň – dva odstáť, prácne preosievala mandľovú múku, skúšala rôzne druhy farbiva, čupela pri rúre a so zloženými rukami dúfala, pohľadom opatrovala a nič. Moja snaha nájsť ten správny recept sa ale napokon vyplatila. Odpoveď bola jednoduchá. Lorraine Pascale a jej easy macaroons. Lorraine Pascale je bývalá britská modelka a moja obľúbená, televízna kuchárka. Keď varí a pečie, všetko vyzerá veľmi jednoducho a krásne. Až si musíte povedať: tak toto by som zvládla ľavou zadnou aj ja. Jednoducho má v sebe niečo, čo vám dodá odvahu. A tú k makrónkam teda budete potrebovať.
Pre tých, ktorí nemajú potuchy čo makrónka je, tu je krátke vysvetlenie. Makrónka je francúzska cukrovinka podobná snehovej pusinke, vytvorená z vaječných bielkov, mandľovej múky a cukru. Tento veľmi delikátny dezert sa rozšíril po celom svete v najrôznejších príchutiach a farbách. Určite stojí za to ho ochutnať.
Vždy keď idem piecť makrónky, tak sa cítim ako študent v laboratóriu. Chce to presné gramáže, teplotu, vlhkosť, rôzne vychytávky a v neposlednom rade zručnosť. Uznáte teda, že ja ktorá pečie najradšej od oka, mám čo robiť. Všetkým odvážnym makronkáčom a tým, ktorí sa s touto neľahkou výzvou úspešne pobijú oduševnene tlieskam. Tým, čo budú zvádzať boj dlhšie, môžem povedať len jedno. Raz sa to podarí, len musíš vytrvať a nevzdávať sa.
Tento dezert je jednoznačne vyšší level!
Na prípravu makróniek budete potrebovať (približne 20 makróniek):
125 g mandľovej múky
125 g práškového cukru
40 g bielok
110 g kryštálového cukru
2 lyžice vody
40 g bielok
Na prípravu krému budete potrebovať:
50 g kvalitnej mliečnej čokolády
50 g 70% čokolády
250 g mascarpone
50 g práškového cukru
75 ml 33 % smotany
A takto na to:
- Mandľovú múku, práškový cukor a 40 g bielok zmiešajte vareškou, až sa vám vytvorí vlhká hustá hmota. Ak chcete pridať do makróniek farbivo, teraz je ten správny čas. Misku odložte bokom. V malom hrnci nechajte rozpustiť kryštálový cukor s dvoma lyžicami vody na cukrový sirup. V inej nádobe ručne ušľahajte 40 g bielok tak, aby sa na metličke tvorila špička. Bielka však nesmú byť príliš tuhé a prešľahané. Aj ja rada využívam výdobytky modernej doby, ale v tomto prípade nepodvádzam a mixér zatiaľ nechám odložený. Keď sú bielka ručne vyšľahané, prichádza čas na ručný mixér. Prilievajte k nim horúci cukrový sirup a mixujte. Vyšľahané bielka preložte k zmesi z mandľovej múky a stierkou jemne rozmiešajte, nie viac ako 50 krát. Naplňte zdobiace vrecko cestom a nanášajte na plech vyložený papierom na pečenie. Na jeden plech vyjde približne 20 makróniek, takže budete potrebovať dva plechy. Snažte sa, aby boli makrónky rovnomerne veľké. Plechom 3 – 4 krát pobúchajte o pracovnú dosku, aby ste z makróniek dostali všetok vzduch. Nechajte 20 minút postáť. Ja ich ukladám na vnútorný parapet k zatvorenému oknu. Aj vy si nájdite miesto, kde nie je príliš sucho, horúco, ale ani vlhko.
- Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vložte plech do rúry a dvierka nechajte pootvorené asi na 15 cm. Pečte 12 – 15 minút, v závislosti od veľkosti. Po vytiahnutí z rúry nechajte makrónky vychladnúť na plechu.
- Pripravte čokoládový krém. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. Vo veľkej mise rozmixujte mascarpone, cukor a smotanu. Postupne prilievajte čokoládu a všetko dobre premixujte. Čokoláda nesmie byť príliš horúca, inak sa vám krém zrazí. Naplňte ním zdobiace vrecko a ozdobte makrónky. Spárujte ich podľa veľkosti, krém nanášajte na plochú stranu a prelepte druhou makrónkou. Zo 40 kúskov tak vytvoríte 20 krásnych makróniek. Skladujte v chladničke v uzavretej nádobe.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)