Tí čo nás poznajú už dlhšie, veľmi dobre vedia, že už roky u nás doma prebieha živá diskusia – pirohy na sladko, či na slano? A nemusíte ani dlho hádať, kto z nás dvoch je pre ktorú voľbu. Povedala by som, že Kamil je až posadnutý myšlienkou, že iná ako zemiakovo-bryndzová náplň sa do pirohov jednoducho nehodí. No a ja si myslím, že viacerí budete súhlasiť so mnou a pirohy na sladko nezavrhnete.
A tak som oprášila náš domáci recept, trošku ho doupravovala a vznikli tieto makové pirohy plnené slivkami. Omáčka z červeného vína sa k nim veľmi hodí. Tak si ju určite doprajte. Máme však aj tip ako recept upraviť pre najmenších. Víno jednoducho nahraďte hroznovou šťavou a je to. V každom prípade nám dajte vedieť, ako vám chutilo.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice
Na makové pirohy plnené slivkami budete potrebovať (4 porcie):
250 g neočistených zemiakov
150 g polohrubej múky
1 vajce
štipku soli
40 g maku
Na náplň a omáčku budete potrebovať:
7 ks sliviek
30 g vanilkového cukru
2 čajové lyžičky mletej škorice
100 ml vína (môžete zameniť hroznovou šťavou)
2 čajové lyžičky kryštálového cukru
70 g masla na omastenie
A takto na to:
Očistite a nakrájajte na kocky zemiaky, osoľte ich a uvarte. Po uvarení zlejte vodu a zemiaky popučte na kašu a nechajte vychladnúť. Pripravte cesto. Zmiešajte múku, popučené zemiaky, vajce, štipku soli, mak a rukou vypracujte cesto. V prípade potreby dosypte múku.
Pripravte náplň a omáčku. Očistené a nakrájané slivky spolu s vanilkovým cukrom a mletou škoricou skaramelizujte na panvici. Prilejte víno, v prípade detskej verzie hroznovú šťavu a asi 2 minúty povarte. Slivky vytiahnite a nechajte odkvapkať. Do omáčky pridajte ešte dve lyžičky cukru a varte kým nezhustne asi ďalšie 3 minúty.
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte a vykrojte kolieska. Kolieska naplňte slivkami a zlepte. Pirohy uvarte v osolenej vode, preceďte a zalejte roztopeným maslom. Podávajte s omáčkou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)