Cestoviny u nás fičia vo veľkom. Hlavne v lete, ako ľahké obedy alebo večere. Skúšame všetko možné a veľmi radi sa nechávame inšpirovať Talianskom. Málokedy ich pripravujeme so smotanovými ťažkými omáčkami, tie nie sú ani v Taliansku veľmi časté. Obyčajne sú naše cestoviny plné sezónnej zeleniny a olivového oleja. Ale toto je celkom iný prípad. Mac and cheese – alebo makaróny so syrom (lebo naše „kolienka“ sa skutočne nazývajú macaroni) sú veľmi populárne v Anglicku, Amerike, na Novom Zélande a v Austrálii. Ich pôvod sa samozrejme dá hľadať na Apeninskom poloostrove, a recept na ne môžete nájsť aj v jednej z najstarších stredovekých kuchárskych kníh zo 14. storočia LIBER DE COQUINA. Jedlo je to riadne výdatné a tak nejako si ho spájam s jeseňou. Príprava je hračkou, žiadna drina, pritom z jedného kastrólu nasýtite hneď niekoľko ľudí. Pripravte si základnú bešamelovú omáčku a doplňte ju o syr, ktorý máte radi. Pokojne skúste aj slovenskú klasiku, oštiepok alebo parenicu. Vyhnite sa samozrejme lacným 30% eidamom, radšej investujte do dobrého syra, na chuti to fakt ihneď pocítite. Recept si samozrejme môžete prispôsobiť, pridajte hrášok, zelenú fazuľu alebo šunku. Alebo vrchu posypte hrubou strúhankou. Jednoducho pri mac and cheese sa fantázii medze nekladú.
Na Mac and cheese budete potrebovať (4 osoby):
500 g kolienok (makarónov)
kus slaniny
zväzok jarnej cibuľky
2 veľké chilli papričky
200 g cheddaru alebo iného syra
250 ml smotany
250 ml mlieka
40 g masla
40 g hladkej múky
bobkový list
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
trochu muškátového orieška
A takto na to:
- Kolienka, teda makaróny uvarte v osolenej vode a sceďte. Pripravte si bešamelovú omáčku. Vo väčšom kastróle rozpusťte maslo, zasypte ho múkou a poriadne premiešajte. Nechajte múku trochu osmažiť. Zalejte mliekom a smotanou, pridajte bobkový list, osoľte a okoreňte. Miešajte, dokým bešamel nezíska konzistenciu omáčky a pridajte syr. Takúto omáčku nazývajú Francúzi Mornay. Pridajte kolienka a premiešajte. Už teraz by sa jedlo dalo pokojne jesť, ale vyčkajte, o chvíľu ho dostaneme na vyššiu úroveň.
- Nakrájanú cibuľu, slaninu a chilli trochu osmažte. Pridajte k cestovine a premiešajte. V prípade potreby dochuťte soľou a korením. Zapekajte v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 15 minút. Hotovo!
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil