Loukoumades

Loukoumades (Λουκουμάδες) – grécke šišky

Loukoumades sú tradičné grécke šišky. Na povrchu dozlatista opražené, vo vnútri nadýchané a vláčne, poliate medovým sirupom, dochutené orieškami a škoricou sa pripravujú najmä v južnej časti Grécka a sú obľúbeným pouličným jedlom. Tieto kysnuté medom obalené guľky poznajú pod inými názvami v Egypte, Turecku a celom arabskom svete, odkiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzajú.

My ich poznáme z našich ciest po Grécku, a teda ako grécke šišky loukoumades. Na rozdiel od klasických kysnutých šišiek, loukoumades sa pripravujú z riedkeho, krásne nadýchaného cesta. Cesto sa nevaľká a šišky nevykrajujú. Jednoduchým stláčaním dlane do päste vytvárate malé guľôčky, ktoré pri vložení do rozpáleného oleja ihneď naberú na objeme. Nie je to náročnejšie, len trochu iné. Pri práci s cestom odporúčame použiť gumenú rukavicu. Pre lepšiu predstavu si pozrite naše video. Najčastejšie sa grécke šišky polievajú medovým sirupom, prípadne čokoládovou omáčkou a posypujú vlašskými orieškami a škoricou. My sme v našom recepte zvolili medový sirup. Cesto nie je veľmi sladké, preto sa ho nemusíte báť. Na posyp sme použili pistácie a sušené jedlé kvety.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Na prípravu loukoumádes budete potrebovať (15 ks):
120 g mlieka
1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
8 g sušeného droždia
230 g hladkej múky
1/4 čajovej lyžičky soli
2 polievkové lyžice olivového oleja
120 g vody
olej na smaženie
Na prípravu medového sirupu budete potrebovať:
60 g kryštálového cukru
60 g medu
30 g vody

Loukoumades

Teplé mlieko zmiešajte s kryštálovým cukrom a droždím. Kvások nechajte 10 minút napučať. Do misy kuchynského robota naváže múku, pridajte soľ, olivový olej, vodu a kvások. Mieste v kuchynskom robote, kým sa všetky suroviny nespoja. Vznikne riedke cesto pripomínajúce cesto na lievance. Cesto prelejte do čistej misy a prikryte, nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.

Pri práci s cestom na loukoumades použite gumenú rukavicu. V hrnci rozpáľte olej. Vykysnuté cesto rukou zrazte. Jednou rukou naberte trochu cesta a stlačením dlane do päste vytvorte z cesta malú guľku. Druhou rukou namočte polievkovú lyžicu do horúceho oleja a naberte ňou guľku cesta z prvej ruky. Cesto pomocou lyžice vložte do rozpáleného oleja a šišky loukoumades smažte z oboch strán dozlatista. Šišky vyberajte dierkovanou naberačkou a ukladajte ich na papierový obrúsok, ktorý vsiakne prebytočný olej.

Pripravte medový sirup. Cukor, med a vodu priveďte k varu. Varte 4 až 5 minút. Loukoumades polejte horúcim medovým sirupom, posypte orieškami, prípadne škoricou. My sme použili pistácie a jedlé kvety.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)