Ani sa mi veriť nechce, že prešiel ďalší rok a my opäť pripravujeme vianočný špeciál. Predchádzajúce dva ročníky mali obrovský úspech a ja pevne verím, že tomu nebude inak ani tento rok. A že sa máte na čo tešiť!
Tradičnému vianočnému pečivu som sa predchádzajúce roky trochu vyhýbala. Každá domácnosť, každá mamina, babka má ten svoj najúžasnejší recept na voňavé pečivo. A nech sa akokoľvek snažíte, tie od mamky a babky budú vždy najlepšie. Ale Vianoce sú sviatky tradičné a preto aj na náš blogu sem tam nejaký ten tradičný vianočný recept zaradíme. Nemohli by sme sa však nazývať foodblogermi, ak by sme aj s tými tradičnými receptami občas neexperimentovali. Preto sme vyhútali recept na linecké koláčiky s mandľovou múkou a škoricou. Je to trocha babračka, ale tá chuť! Pokojne si na pomoc privolajte svojich malých pomocníkov a vychutnávajte vianočnú atmosféru. Kuchyňa zrejme dopadne katastrofálne a cukor budete vytierať ešte týždeň, ale o tom sú predsa Vianoce. A tá vôňa. Pri zahryznutí sa rozplývajú na jazyku a som presvedčená o tom, že ich do Vianoc budete piecť ešte niekoľko krát.
Na prípravu lineckých koláčikov budete potrebovať (cca 25 kusov)
240 g masla
130 g práškového cukru
1 vajce
250 g hladkej múky
65 g mandľovej múky
štipku soli
¾ lyžičky mletej škorice
domáci lekvár na dozdobenie
A takto na to:
- Maslo a cukor rozmixujte ručným mixérom. Pridajte vajce a opäť premixujte. V samostatnej mise zmiešajte hladkú a mandľovú múku, soľ a škoricu. Presypte do maslovej zmesi a vareškou zmiešajte.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, vareškou preložte na pomúčený papier na pečenie, prekryte rovnako veľkým papierom, rukami a valčekom roztlačte cesto tak, aby bolo hrubé cca 3 – 4 mm. S druhým cestom postupujte rovnako. Nechajte v chladničke minimálne 1 hodinu. S vychladeným cestom môžete pokojne pracovať aj na druhý deň.
- Rúru predhrejte na 175 stupňov. Z vyvaľkaného a zachladeného cesta vykrajujte koláčiky, ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred vložením do rúry ich nechajte aspoň 10 minút opäť zachladiť, aby nestratili svoj tvar. Pečte 10 – 12 minút podľa veľkosti a hrúbky. Po vytiahnutí nechajte koláčiky aspoň 5 minút odpočívať na plechu, preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Lyžičkou alebo pomocou zdobiaceho vrecka plňte a zlepujte. Ak chcete mať koláčiky poprášené práškovým cukrom, vrchnú časť koláčika pocukrujte pred nalepením.
- Koláčiky skladujte vo vzduchotesnej nádobe, na chladnejšom mieste. Ak ich všetky nepojete vydržia až do Vianoc.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)