linecke kolaciky

Linecké koláčiky

Ani sa mi veriť nechce, že prešiel ďalší rok a my opäť pripravujeme vianočný špeciál. Predchádzajúce dva ročníky mali obrovský úspech a ja pevne verím, že tomu nebude inak ani tento rok. A že sa máte na čo tešiť!

Tradičnému vianočnému pečivu som sa predchádzajúce roky trochu vyhýbala. Každá domácnosť, každá mamina, babka má ten svoj najúžasnejší recept na voňavé pečivo. A nech sa akokoľvek snažíte, tie od mamky a babky budú vždy najlepšie. Ale Vianoce sú sviatky tradičné a preto aj na náš blogu sem tam nejaký ten tradičný vianočný recept zaradíme. Nemohli by sme sa však nazývať foodblogermi, ak by sme aj s tými tradičnými receptami občas neexperimentovali. Preto sme vyhútali recept na linecké koláčiky s mandľovou múkou a škoricou. Je to trocha babračka, ale tá chuť! Pokojne si na pomoc privolajte svojich malých pomocníkov a vychutnávajte vianočnú atmosféru. Kuchyňa zrejme dopadne katastrofálne a cukor budete vytierať ešte týždeň, ale o tom sú predsa Vianoce. A tá vôňa. Pri zahryznutí sa rozplývajú na jazyku a som presvedčená o tom, že ich do Vianoc budete piecť ešte niekoľko krát.

linecke kolaciky

kosik

Na prípravu lineckých koláčikov budete potrebovať (cca 25 kusov)
240 g masla
130 g práškového cukru
1 vajce
250 g hladkej múky
65 g mandľovej múky
štipku soli
¾ lyžičky mletej škorice
domáci lekvár na dozdobenie

 

 

linecke kolaciky

A takto na to:

  • Maslo a cukor rozmixujte ručným mixérom. Pridajte vajce a opäť premixujte. V samostatnej mise zmiešajte hladkú a mandľovú múku, soľ a škoricu. Presypte do maslovej zmesi a vareškou zmiešajte.
  • Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, vareškou preložte na pomúčený papier na pečenie, prekryte rovnako veľkým papierom, rukami a valčekom roztlačte cesto tak, aby bolo hrubé cca 3 – 4 mm. S druhým cestom postupujte rovnako. Nechajte v chladničke minimálne 1 hodinu. S vychladeným cestom môžete pokojne pracovať aj na druhý deň.
  • Rúru predhrejte na 175 stupňov. Z vyvaľkaného a zachladeného cesta vykrajujte koláčiky, ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred vložením do rúry ich nechajte aspoň 10 minút opäť zachladiť, aby nestratili svoj tvar. Pečte 10 – 12 minút podľa veľkosti a hrúbky. Po vytiahnutí nechajte koláčiky aspoň 5 minút odpočívať na plechu, preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Lyžičkou alebo pomocou zdobiaceho vrecka plňte a zlepujte. Ak chcete mať koláčiky poprášené práškovým cukrom, vrchnú časť koláčika pocukrujte pred nalepením.
  • Koláčiky skladujte vo vzduchotesnej nádobe, na chladnejšom mieste. Ak ich všetky nepojete vydržia až do Vianoc.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

linecke kolaciky

linecke kolaciky

linecke kolaciky

linecke kolaciky

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre