Keby mi niekto pred rokom povedal, že o pár mesiacov budem vo veľkom vypekať torty, tak mu pri najmenšom neuverím. A pozrite sa na mňa. Prešiel rok a ja mám za sebou niekoľko fakt podarených kúskov. Občas niečo nevyjde, ale kto nič nerobí, ten nič nepokazí. Považujem ale za svoju povinnosť prezradiť, že na pečení mojich tort majú zásluhu tri osoby. Prvou z nich je Terézie Tkáčiková so svojou výzvou pre odvážnych v časopise Gurmet, ktorú som mimochodom vyhrala, a tak získala väčšie sebavedomie a skvelý kuchynský robot. V podstate to bola moja druhá torta v živote vôbec. Druhou osobou, celkom vážne, je Petra Davidová z Kitchen and the city, ktorej tortu z čierneho lesa som jednoducho nemohla neupiecť. Možno si ju pamätáte, bola to tá prekrásna, januárová, s vlastnoručne vyrábanými čokoládovými stromčekmi. Obom teda veľmi pekne ďakujem a teší ma, že sme sa vďaka takej milej príležitosti zoznámili.
A tá tretia osoba, tak to vám je človek, ktorý sladké neľúbi. Je to môj najčastejší a zároveň najprísnejší kritik a u nás doma v kuchyni má hlavné slovo. Veru tak, je to Kamil. Keby ste len tušili, koľko sladkých receptov nebolo zverejnených lebo nepôsobili dostatočne fotogenicky. No a možno to je dôvod, prečo tie moje torty vyzerajú ako vyzerajú. Ak by sa mu nepozdávali, verte že sa na náš blog nikdy nedostanú.
Tieto letné torty však fotogenické sú! A chutia presne tak ako vyzerajú. Svieža chuť nadýchaného cesta, ktoré si jednoducho zamilujete je doplnená o domáci vanilkový krém, mascarpone a kopec čerstvého ovocia. Podľa mňa nič lepšie neexistuje. A čo sa týka dekorovania, popustite uzdu vlastnej fantázii. V tomto prípade sa ozaj medze nekladú.
Na letné torty budete potrebovať:
Cesto (na tri korpusy s priemerom 24 cm):
9 vajec, žĺtky a bielka zvlášť
90 g slnečnicového oleja
270 g krupicového cukru
315 g polohrubej múky
1 a ½ lyžičky sódy
Domáci vanilkový krém:
3 žĺtka
1 vanilkový struk
70 g krupicového cukru
70 g hladkej múky
300 ml plnotučného mlieka
25 g masla
250 g krém mascarpone
Na dozdobenie čučoriedkovej torty budete potrebovať:
500 g krému mascarpone
200 ml šľahačkovej smotany
50 g práškového cukru
750 g čučoriedok
200 g kvalitnej mliečnej čokolády
pusinky
Na dozdobenie jahodovej torty budete potrebovať:
500 g krému mascarpone
200 ml šľahačkovej smotany
50 g práškového cukru
750 g jahôd
200 g kvalitnej, min. 70% horkej čokolády
pusinky
A takto na to:
- Domáci vanilkový krém je časovo náročný kvôli chladnutiu. Preto ho pripravte ako prvý, prípadne deň vopred. Žĺtka, semienka z vanilkového struku a cukor vyšľahajte na svetlú penu. Zvlášť zmiešajte múku s mliekom a poriadne vymiešajte, aby neostali hrudky. Mlieko postupne pridávajte do žĺtkovej peny. Prelejte do hrnca a na miernom ohni zahrievajte, kým nevznikne hustý a lesklý puding. Zmes odstavte a pridajte maslo. Krém preložte do čistej nádoby, prikryte potravinovou fóliou a nechajte poriadne vychladnúť.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tortové formy s priemerom 24 cm vyložte maslom potretým papierom na pečenie. Bielka vyšľahajte spolu s cukrom na pevný sneh. Žĺtka šľahajte ručným šľahačom na nízkom stupni a postupne pridávajte olej, kým nevznikne hustá nadýchaná pena. Tú vlejte do vyšľahaných bielkov, cez sito preosejte múku so sódou a zľahka vareškou premiešajte. Cesto rovnomerne rozdeľte to troch foriem, vrch uhlaďte a pečte približne 30 minút. Upečený korpus ihneď vytiahnite z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.
- Vytiahnite vanilkový krém z chladničky a primiešajte mascarpone krém.Vanilkový krém rozdeľte na dve polovice. Striedavo nanášajte na korpusy a zasypávajte ovocím. Časť ovocia nechajte na dozdobenie. Zmiešaním mascarpone, cukru a šľahačky vytvorte krém na dozdobenie. Tortu natrite po celom obvode. Aby sa krém rozotieral jednoduchšie, potrite tortu polovicou z celej dávky, na 10 až 20 minút vložte do chladničky a potrite zvyškom krému. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a polejte ňou vrch torty. Dozdobte ovocím a snehovými pusinkami.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)