Lamington

Lamington (kokosové ježe)

Premýšľali ste niekedy, kde je pôvod vášho obľúbeného koláča? Kto ho vymyslel a pri akej príležitosti? Nuž, konkrétne tento koláčik má veľmi zaujímavú históriu a za „svoj“ ho považuje hneď niekoľko krajín. V Austrálii je známy ako lamington, v Chorvátsku, Slovinsku a Srbsku ho zas volajú čupavci, na ostrove Sv. Heleny ho nájdete pod menom coconut fingers a u nás na Slovensku ho poznáme ako kokosové ježe. S najväčšou pravdepodobnosťou však naozaj pochádza z Austrálie z konca 19. storočia a je pomenovaný podľa lorda Lamingtona, vtedajšieho guvernéra Queenslandu.

Podľa všetkého vznikol úplnou náhodou. Kuchár lorda Lamingtona musel narýchlo pripraviť dezert pre nečakaných hostí, a tak nakrájal zvyšky maslovej piškóty na kocky, namočil ich do čokolády a obalil v strúhanom kokose. Maslová piškóta v zahraničí známa pod názvom sponge cake sa od klasickej piškóty líši predovšetkým štruktúrou cesta. Ako tuk sa používa maslo, alebo kombinácia masla a oleja. Cesto si tak dlhšie uchováva vláčnosť a má vyššiu hmotnosť.

Dnes je v Austrálii zaužívaná o čosi náročnejšia verzia s jahodovým džemom, niekde sa kocky dokonca plnia krémom, a až tak sa obaľujú v čokoláde. A viete čo? Táto plnená verzia je úžasná a šťavnatá. Skladá sa z troch častí (korpus, džem, čokoládová poleva) a my sme pri príprave všetkých troch použili Korunný cukor – hnedý, kvôli jeho výraznej karamelovej chuti. Tá sa hodí tak k čokoláde ako i ku kyselkavým jahodám a maslovej piškóte. Podľa nášho receptu si lamingtonky alebo ak chcete plnené kokosové ježe môžete hravo upiecť i vy.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Korunný cukor

kosik

Na prípravu lamington budete potrebovať (15 ks):
70 g masla izbovej teploty
120 g Korunný cukor – hnedý
40 g oleja
2 vajcia
100 g plnotučného mlieka
150 g hladkej múky
1 a ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
štipku soli
180 g mrazených jahôd
40 g Korunný cukor – hnedý
Na prípravu čokoládovej polevy budete potrebovať:
110 g horkej čokolády
130 g plnotučného mlieka
25 g masla
30 g Korunný cukor – hnedý
15 g kakaa
80 g práškového cukru
150 g strúhaného kokosu

A takto na to:

Formu s rozmerom 20×20 cm vysteľte papierom na pečenie. Maslo a hnedý cukor vyšľahajte do peny. Pridajte olej, vajcia a opäť šľahajte. Nakoniec pridávajte na striedačku mlieko a zmes múky, soli a kypriaceho prášku. Pečte pri teplote 160 stupňov približne 25 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť. Ak má vypuklý stred, zaťažte cesto, aby bolo zarovno a vy ste z neho nemuseli zrezávať.

Ak nemáte jahodový džem, veľmi rýchlo si ho pripravíte. Mrazené jahody, hnedý cukor a 4 lyžice vody varte kým jahody úplne nezmäknú. Nechajte vychladnúť a prepasírujte cez jemné sito. Vychladnutý korpus prerežte stredom. Získate dva korpusy s rozmerom 20×10 cm. Oba potrite jahodovým džemom, natretou časťou ich položte na seba a nechajte v chladničke cez noc. Ide o to, aby džem poriadne vsiakol do cesta a jednotlivé kúsky sa pri obaľovaní v čokoládovej poleve nekĺzali. Ak nechcete čakať, dajte koláč na chvíľu do mrazničky.

Čokoládovú polevu pripravte tesne pred obaľovaním. Horkú čokoládu, mlieko, maslo a hnedý cukor za stáleho miešania na miernom ohni rozpustite. Stihnite z ohňa a pridajte preosiaty práškový cukor s kakaom. Koláč nakrájajte na 15 kusov s rozmerom 3×4 cm. Kocky obaľujte v čokoládovej poleve, následne v strúhanom kokose. Skladujte v chladničke v uzavretej nádobe. Pred podávaním, nechajte lamingtonky aspoň pol hodinu pri izbovej teplote.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Lamington

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)