kysnute orechové uzlíky

Kysnuté orechové uzlíky

Vždy sa snažíme, aby boli naše recepty čo najprepracovanejšie a čo najlepšie. Za tieto orechové uzlíky dáme ruku do ohňa, pretože majú všetko, čo majú mať. Krehučké maslové kysnuté cesto a orechovú, ale vskutku šťavnatú náplň s maslom a mliekom. Čo viac by sme si mohli priať?

Pripraviť ich nie je vôbec náročné a pre maximálne zjednodušenie pridávame aj video s návodom ako prekladať cesto a vyrobiť uzlíky. Lieskové orechy v náplni môžete pokojne zameniť za iný druh orechov, je to len a len na vás.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kysnuté orechové uzlíky

kosik

Na prípravu orechových uzlíkov budete potrebovať (20 ks):
320 ml plnotučného mlieka
60 g masla izbovej teploty
85 g kryštálového cukru
10 g sušeného droždia
500 g hladkej múky
½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
½ čajovej lyžičky soli
maslo na vymastenie misy
1 žĺtok a lyžica mlieka na potieranie
Na prípravu náplne budete potrebovať:
200 g lieskových orechov (pražených, lúpaných)
100 g masla izbovej teploty
30 ml plnotučného mlieka
55 g kryštálového cukru
kysnuté orechové uzlíky

A takto na to:

V teplom mlieku rozmiešajte cukor a sušené droždie. Do misy robota navážte múku, soľ a kypriaci prášok. Pridajte maslo izbovej teploty a postupne pridávajte zmes z mlieka a nechajte miesiť približne 10 minút. Cesto bude jemne mastné a trochu lepkavé. Ruky si potrite maslom, aby sa vám na ne cesto nelepilo a preložte ho do čistej misy potretej maslom. Prikryte misu potravinovou fóliou, čistou utierkou a nechajte kysnúť až zdvojnásobí svoj objem, približne hodinu.

Medzitým si pripravte náplň. Lieskové orechy lúpané, pražené, rozmixujte na drobno. Zmiešajte ich s maslom a postupne prilievajte teplé mlieko zmiešané s cukrom. Do náplne môžete použiť akékoľvek iné orechy podľa vlastnej chute.

Vykysnuté cesto preložte na podložku, riadne ho roztiahnite a rovnomerne potrite orechovou náplňou. Cesto preložte na dvakrát a opäť rukami roztiahnite. Nakrájajte cesto na 20 rovnakých dielov s hrúbkou 1,5 až 2 cm. Každý pás namotajte na ruku a zauzlite. Ukladajte na dva plechy vystlané papierom na pečenie, potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

kysnuté orechové uzlíky

kysnuté orechové uzlíky

kysnuté orechové uzlíky

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre