Kuskus so zeleninou a kuracím mäsom, ktorý sme pripravili bol inšpirovaný krajinou, ktorej gastronómii sa spolu so Sencor tento mesiac venujeme – Tuniskom.
Kuskus je v Tunisku základnou potravinou. Tradične sa pripravuje s rôznymi druhmi mäsa (jahňacie, kuracie, morské plody), so zeleninou a dochucuje sa harissou. Kuskus je tuniským národným jedlom a podáva sa na všetky sviatočné príležitosti i vo všedný deň.
Pripravuje sa v dvojitom hrnci, pričom v spodnej časti hrnca sa varí mäso a zelenina a para z neho stúpa do hornej časti hrnca, kde sa naparuje kuskus. V Tunisku sa používa čerstvý kuskus, ktorý vyžaduje tento, pre nás trochu zložitejší spôsob prípravy. V našich končinách však kupujeme kuskus už predvarený a sušený. Preto je jeho príprava u nás taká jednoduchá a rýchla.
Kuskus je naozaj skvelá príloha, ale dá sa jesť samostatne ako hlavné jedlo, teplý i studený. Preto si ho vždy pripravíme vo väčšom množstve a jeme ho aj druhý deň. Dochutiť kuskus je tak jednoduché. Použite bylinky, akúkoľvek zeleninu, ale hlavne ho zalejte kvalitným domácim vývarom a nakoniec dochuťte olivovým olejom. Ten mu dodá tú pravú chuť. Recept môžete veľmi jednoducho upraviť na vegetariánsky. Kura úplne vynechajte a miesto kuracieho, použite zeleninový vývar. Stále budete mať na tanieri plnohodnotné a lahodné jedlo.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na kura budete potrebovať (2 porcie):
3 polievkové lyžice olivového oleja
2 horné kuracie stehná
1 menšiu cibuľu
1 mrkvu
20 g zeleru
3 strúčiky cesnaku
1 celú škoricu
2 cm čerstvého zázvoru
1 čajovú lyžičku kurkumy
1 čajovú lyžičku rímskej rasce
200 g karfiolu
1 polievkovú lyžicu harrisy
200 g lúpaných paradajok
cca 250 ml kuracieho vývaru
soľ a čierne mleté korenie
Na kuskus so zeleninou a kuracím budete potrebovať (4 porcie):
200 g kuskusu
červenú papriku
žltú papriku
menšiu cuketu
zelenú cibuľku
petržlenovú vňať
soľ a čierne mleté korenie
cca 350 ml kuracieho vývaru
A takto na to:
V hrnci rozpáľte olivový olej. Kuracie stehná vložte do hrnca kožou nadol, osoľte a okoreňte. Stehná opečte z oboch strán a vyberte ich. Do hrnca pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak, škoricu, nastrúhaný zázvor, kurkumu, rímsku rascu, soľ, čierne mleté korenie, všetko spolu dobre premiešajte a chvíľu restujte. Pridajte karfiol, harissu, lúpané paradajky, kurací vývar, dobre premiešajte a vráťte do hrnca kuracie stehná. Prikryte pokrievkou a duste cca 45 minút.
Pripravte kuskus so zeleninou. V mixéri na jemno nastrúhajte papriky, cuketu a zelenú cibuľku. Do misy nasypte kuskus, pridajte nasekanú zeleninu (množstvo si prispôsobte podľa vlastnej chuti, my sme použili asi polovicu z každej papriky a jednu menšiu cuketu), petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie a to všetko zalejte vriacim vývarom. Misku prikryte a nechajte 5 až 10 minút odpočívať. Kuskus vidličkou riadne rozmiešajte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)