Po dlhej zime sa celkom hodia ľahšie recepty, ktoré môžete bez problémov označiť prívlastkom fit. Spolu s ďalšími slovenskými a českými foodblogermi sme sa rozhodli, že vám zopár z nich prinesieme. Faktom je, že v našej domácnosti sa varí a pečie kdečo a mnohé z jedál by tento prívlastok určite dostať nemohli. Ale toto je celkom iný prípad. Jednoduché a ľahké, kuracie soté teriyaki so sezamom, doplnené o skvelú ryžu basmati.
Na kuracie soté teriyaki budete potrebovať (pre 2 osoby):
2 ks kuracích pŕs
2 chilli papričky
hrček ryže Basmati
2 jarné cibuľky
2 lyžice teriyaki omáčky
šťavu z 1 citróna
lyžicu sézamových semiačok
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej extra virgin
A takto na to:
- Kuracie prsia narežte na tenšie pásiky alebo menšie kocky. Mäso dajte do hlbšej misy a zalejte ho minimálne lyžicou teriyaki omáčky a trochou olivového oleja. Pridajte aj čerstvo namleté čierne korenie. Misu uzavrite potravinovou fóliou a dajte do chladničky aspoň na dve hodiny marinovať.
- Na rozpálenej panvici orestujte nadrobno nakrájané chilli. My sme použili scotch bonnet, vy zvoľte chilli podľa toho, na akú silu si trúfate. Prihoďte mäso, osoľte a opečte ho z každej strany. Ak je napoly hotové zalejte ho ešte zvyškom teriyaki. Tesne pred koncom prihoďte k mäsu sezam, ten sa na glazúru parádne nalepí. Na mäso tiež vytlačte citrónovú šťavu. Toto je úplne dokonalá vec, pretože citrón vytvorí pôvabný kontrast k sladkej teriyaki glazúre.
- Basmati si pripravíte veľmi jednoducho. V prvom rade ju premyte a zbavte sa všetkého škrobu tak, aby z nej tiekla len čistá voda. Premytú ryžu dajte do hrnca, zalejte vodou a nechajte ju ponorenú asi 15 minút. V ďalšom hrnci si dajte variť 1 a pol hrnčeka čistej vody. Ryžu sceďte, pridajte do vody, znovu priveďte k varu, hrniec uzavrite a na miernom ohni ju varte 5 minút. Po piatich minútach vypnite a nechajte ju v uzavretom hrnci 15 minút. V teple sa sama dovarí, vy si už len na záver skontrolujte, či je mäkká. Ja som tentokrát dostal chuť na lepkavejšiu verziu, takže som použil o dosť viac vody, ryža bola lepivá a parádna. Do ryže zamiešajte jarnú cibuľku, ak chcete aj olivový olej.
- Na tanier naložte riadnu porciu ryže a na ňu naukladajte kuracie soté. Ľahké a chutné.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)