Kura Piri Piri

Kura Piri Piri

Piri Piri omáčka je portugalskou špecialitou, ktorá sa rýchlo stala obľúbenou v mnohých krajinách, hlavne v bývalých portugalských kolóniách v Ázii, Južnej Afrike a Južnej Amerike. Svoje meno táto omáčka získala po chilli papričkách, z ktorých sa vyrába. Jedná sa o malý druh chilli papričiek podlhovastého tvaru, ktorý však na Scovilleho stupnici môže dosahovať až 175 000 jednotiek, takže patrí medzi tie pálivejšie druhy.

Pomenovanie papričiek zrejme pochádza z juhoafrických jazykov. Omáčka okrem chilli obsahuje aj klasickú červenú papriku, cesnak, sušené oregano, cibuľu a ďalšie prísady ako cukor, olivový olej, citrónovú šťavu a kôru či vínny ocot. Existujú však mnohé ďalšie variácie tejto omáčky, častokrát dokonca obsahujúce alkohol v podobe whisky, jednoducho, čo región (alebo rodina) to trochu pozmenený recept, ako to pri podobných omáčkach obyčajne chodí. Rovnako sa ingrediencie môžu líšiť v závislosti od spôsobu použitia Piri Piri omáčky, napr. použitie pri stole alebo varenie.

Kura Piri Piri sa vyznačuje tým, že sa v priebehu grilovania pravidelne omáčkou potiera a tak získava istú sladkosť, ale hlavne pikantnosť. Na prvé ochutenie mäsa vám tak postačí soľ a čerstvo mleté čierne korenie, prípadne trochu mletej rasce. Aj tak však bude kuracie mäso skvelé a šťavnaté. My vám dnes ponúkame ten náš recept na omáčku Piri Piri. Presne tento pomer ingrediencii nám vyhovuje s tým, že mäso po grilovaní pikantné je, ale nie zase príliš. V zásade nie je problém dostať sa k odrode Piri Piri, nemusíme byť však prudérny, omáčka funguje s akoukoľvek chilli papričkou. Množstvo si upravte podľa seba, nájdite si ten najlepší pomer papričiek vs. ďalšie ingrediencie.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na Piri Piri Kura budete potrebovať:
PIRI PIRI omáčka:
3 chilli papričky piri piri (prípadne iný druh množstvo podľa uváženia)
1 červenú papriku typu BELL
1 červenú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 PL citrónovej šťavy
kôru z polovice citróna
2 ČL hnedého cukru
1 ČL sušeného oregana
1 ČL sladkej údenej papriky
5 PL olivového oleja Extra Virgin
soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
+
kuracie mäso podľa vlastného výberu na grilovanie

A takto na to:

V malom sekáčiku alebo za pomoci kuchynského mixéra rozmixujte všetky ingrediencie na Piri Piri omáčku a dochuťte ju soľou a korením.

Kuracie mäso osoľte a okoreňte, môžete tiež použiť asi jednu čajovú lyžičku mletej rasce. Mäso najpr grilujte do zlatova z oboch strán a neskôr ho tiež z oboch strán výdatne potierajte omáčkou. Vhodnou metódou je v tejto fáze tzv. nepriame grilovanie, tz. že mäso je uložené na rošte pod ktorým nie je uhlie, či zapnutý plynový horák, takto v prevádzke je susedný rošt (prípadne iná časť grilu aj sa váš gril nedelí na jednotlivé rošty). V prípade priameho grilovania sa kúsky omáčky môžu trochu prepaľovať, práve túto karamelovú chuť máme na tomto mäse radi a preto sme ho grilovali priamo. Zvoliť môžete akýkoľvek kus kuraťa (a prakticky aj čohokoľvek iného), najčastejšie sa Piri Piri kura pripravuje v celku spôsobom na motýlika.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

na produkt
Bezkáblový sekáčik SENCOR SCB 9000WH

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)