Krúpová polievka

Krúpová polievka s údeným mäsom

posted in: Nezařazené | 0

Na Veľkú noc vždy varíme údené mäso, ktoré je súčasťou veľkonočných raňajok, a zvýši nám vďaka nemu množstvo údeného vývaru. Mäso ponoríme do studenej vody, trochu osolíme, pridáme pár guľôčok nového korenia a bobkový list a celú menšiu cibuľu. Hodinu a pol povaríme a vznikne nám tak parádny údený vývar. Takýto vývar má naozaj veľmi univerzálne využitie pri príprave rôznych strukovinových polievok či pri príprave kapustnice, prípadne si ho zamrazíme a použijeme v budúcnosti. Občas však dostaneme chuť na polievku z jačmenných krúp s koreňovou zeleninou a kúskami údeného mäsa. (Za seba (Kamil) poviem, že patrí spolu s hŕstkovou medzi moje najobľúbenejšie polievky.) Krúpová polievka patrí medzi tradičnejšie slovenské polievky, ktoré sa v minulosti varili mužom, ktorí pracovali na poli, rovnako sa však krúpová varila aj ako sviatočná polievka na nedeľu.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Krúpová polievka – budete potrebovať (6 porcií)
údené mäso typu krkovička, stehno, pliecko, karé a pod.
(skvele sa však hodí napr. aj údené rebierko)
100 g jačmenných krúp
menšiu hrsť strakatej fazule
1 mrkvu
1 petržlen
2 cibule
1 väčší zemiak
1 strúčik cesnaku
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžicu bravčovej masti alebo oleja
bobkový list, nové korenie
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

krúpová polievka

A takto na to:

Pripravte si údený vývar. Mäso varte do mäkka v osolenej vode s 1 cibuľou, bobkovým listom a pár guličkami nového korenia – pripravte cca 2 l údeného vývaru. Mäso po vychladnutí oberte od kosti.

Na bravčovej masti si speňte na mesiačiky nakrájanú cibuľu, pridajte krúpy, celý strúčik cesnaku, na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen a pár minút restujte. Pridajte taktiež na kocky nakrájaný zemiak, deň predom namočenú strakatú fazuľu, osoľte a okoreňte, dobre premiešajte a zalejte dvoma litrami horúceho vývaru. Samotný vývar je dochutený z predchádzajúceho varenia, preto žiadne ďalšie korenie nie je potrebné.

Varte asi 45 minút, resp. dovtedy, dokým zelenina a krúpy nie sú mäkké. Do hotovej polievky pridajte na menšie kúsky narezané údené mäso. Polievku dozdobte petržlenovou vňaťou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

krúpová polievka

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)