Recept na krémovú zemiakovú polievku s hubami je prvý z radu receptov, ktoré prinášame v rámci jesenného špeciálu. Sýte a krémové polievky sa totiž k jeseni dokonale hodia.
Na krémovú zemiakovú polievku budete potrebovať (asi pre 4 osoby)
1kg zemiakov
za hrsť lesných húb (hríby, kremenáče, atď)
1 cibuľu
1 mladý kaleráb
2 strúčiky cesnaku
trochu slaniny a lyžicu masla
125 ml smotany
vetvičku rozmarínu
pohár suchého bieleho vína
čerstvo mleté čierne korenie, soľ, lyžičku majoránu
A takto na to:
- Cibuľu si jemne orestujte na masle a pridajte k nej celú vetvičku rozmarínu. Ten sa pekne osmaží a základ polievky zaujímavo dochutí. Po minúte alebo dvoch rozmarín môžete pokojne vybrať, svoju úlohu už splnil. K cibuli pridajte pretlačený cesnak a dve tretiny zemiakov nakrájaných na menšie kocky. Rovnako aj kaleráb. Chvíľku orestujte a podlejte vínom, po chvíľke aj vodou tak, aby boli zemiaky kompletne zakryté. Nezabudnite osoliť.
- Za občasného miešania varte asi 30 minút, sem-tam môžete zemiaky jemne podliať vodou. Mali by sa pomaly rozpadávať a vytvárať hustejšiu konzistenciu polievky. V tomto bode pridajte zvyšné zemiaky a huby. Ak ste použili huby sušené nezabudnite ich predtým na 30 minút namočiť do vody. Varte dokým nebudú zemiaky mäkké. Na záver už len primiešajte smotanu, lyžičku majoránu a čerstvo mleté čierne korenie. Polievku môžete zjemniť kúskom masla. Na tanieri si ju môžete dozdobiť kúskami opraženej slaniny a posunúť polievku o ďalší level. Krémová zemiaková polievka.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.