Krémová polievka z lesných húb

Krémová polievka z lesných húb

posted in: Polievky | 0

Krémová  polievka z lesných húb je naozaj výdatná polievka, ktorá vás v tomto ročnom období zahreje a zasýti. Jej hlavnými ingredienciami sú šampiňóny a sušené hríby, vďaka ktorým získala polievka výraznejšiu hubovú chuť. Medzi surovinami nájdete aj hubový prach, ktorý často používame pri príprave hubových polievok, či omáčok. Vyrábame si ho vždy na jeseň, zo sušených bedlí. Ak hubový prach nemáte, vynechajte ho. Ale ak budete mať niekedy v budúcnosti prebytok bedlí, rozhodne si ho urobte. Stačí ich dobre vysušiť a pomlieť najemno. Je to výborné dochucovadlo, ktoré pri správnom skladovaní vydrží pokojne rok. Krémovú polievku z lesných húb podávajte s krutónmi, restovanými kúskami šampiňónov a zeleru. Dozdobte tymianom.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Krémová polievka z lesných húb

 

kosik

Na krémovú polievku z lesných húb budete potrebovať (2 porcie):
25 g sušených hríbov
150 g šampiňónov
1/4 cibule
2 polievkové lyžice rastlinného oleja
1 polievkovú lyžicu masla
1 strúčik cesnaku
1/2 menšieho kalerábu a rovnaké množstvo zeleru a zemiakov
1 bobkový list
1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
2 vetvičky tymianu
2 čajové lyžičky hubového prachu (voliteľné)
200 ml zeleninového vývaru
100 ml 33% smotany
soľ a čierne mleté korenie

A takto na to:

Sušené hríby zalejte 400 ml vriacej vody, prikryte a nechajte 30 minút postáť. Mäkké hríby vyžmýkajte, nadrobno nakrájajte a vodu z húb odložte bokom.

V hrnci s olejom a maslom krátko orestujte na drobno nakrájanú cibuľu. K cibuli pridajte nakrájané hríby, šampiňóny, cesnak, kaleráb, zeler, zemiaky, bobkový list, drvenú rascu, tymian, hubový prach soľ a čierne mleté korenie. Krátko restujte a prikryte pokrievkou. Duste 10 minút a potom zalejte vodou z húb. Varte približne 20 minút, pridajte zeleninový vývar, dochuťte soľou a korením a nechajte polievku prevrieť. Vytiahnite bobkový list a polievku rozmixujte tyčovým mixérom na hladký krém. Na záver pridajte do polievky smotanu a malú kocku masla na zjemnenie.

Polievku si môžete ľubovoľne dozdobiť, my sme použili orestované kúsky šampiňónov a malé kocky restovaného zeleru spolu s tymianom. K polievke sa hodia krutóny.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)