Posledné dni sú typicky jesenné. Ranné hmly a okolo obeda trochu slnka, ktoré rýchlo vystrieda tma. Takto bolo aj tento víkend, sobotu sme strávili v našej malej mestskej záhrade, zložili fóliovník a zrýľovali našu „plantáž“. Potom „na hroby“ starých rodičov, večer si spravili šišky s čajom, na ktoré sme dostali chuť a sobota bola za nami. V nedeľu sme sa už naplno venovali vareniu; Miška pripravovala geniálny chlieb PANE CASALINGO, alebo ak chcete taliansky domáci chlieb a ja som sa pustil do krémovej cesnačky. Pôvodne som rozmýšľal nad polievkou z pečeného cesnaku, ale nakoniec som sa rozhodol pre klasiku. Zjednodušil som ju však na úplný základ – zemiaky, šalotka, naozaj veľa cesnaku, všetko spolu povariť, nakoniec trochu smotany a masla a môže sa podávať. Kvôli fotkám, ale hlavne kvôli chuti sme ju chceli podávať v malých bochníkoch talianskeho chleba. Jeho príprava však bola o čosi dlhšia ako som predpokladal a nás už prepadol hlad a navyše sa zotmelo (to už sa pekne fotiť nedá), tak sme nečakali a polievku si naložili do tanierov. Chlebík sme si potom vychutnali až večer, ale aj tak to bola paráda. Dokonalá plná chuť cesnaku, zjemnená smotanou a maslom a v strede plátky poctivej domácej slaniny. Spokojnosť zaručená.
Na krémovú cesnakovú polievku budete potrebovať (4 porcie):
5 hlávok cesnaku
2 šalotky alebo cibule
čerstvý tymián
1 l kuracieho vývaru (prípadne zeleninového)
2 stredne veľké zemiaky
2 lyžice masla
100 ml smotany
syr grana padano, prípadne parmezán alebo pecorino
čerstvo mleté čierne korenie, soľ a muškátový oriešok
A takto na to:
- Ako som už vyššie spomenul, polievku som zjednodušil na úplný základ, takže s ňou nebudete mať príliš veľa roboty. Začnite tým, že si zohrejete vývar. Toto je naozaj dôležité. Keď ním totiž neskôr zalejete cesnak ihneď sa začne variť a nezastavíte tak celý proces. V prípade, že mäsu neholdujete zvoľte zeleninový vývar, ja som dal prirodzene prednosť poctivému domácemu kuraciemu vývaru. Mimochodom, u nás nikdy nechýba vývar. Celkom pravidelne si ho vždy keď je čas pripravíme, uskladníme v malých nádobách a necháme zmraziť. Vyhneme sa tak používaniu „kockových“ bujónov a podobných nezmyslov.
- Šalotku nakrájajte na kolieska, cesnak olúpte. Ten nemusíte krájať, vo vývare krásne zmäkne a navyše budete polievku neskôr mixovať. V hrnci si rozpustite maslo a na ňom rýchlo orestujte lístky tymiánu. Bude trošku prskať, obsahuje veľa vody, ale to nevadí. Základ nám totiž parádne ochutí. Navyše tymián si výborne rozumie so šalotkou a cesnakom, tak nejako k sebe podľa mňa patria. Prihoďte cibuľu, cesnak, neskôr na malé kocky nakrájané zemiaky. Osoľte, okoreňte a chvíľu orestujte. So soľou pozor ak používate solený vývar.
- Zalejte horúcim vývarom a nechajte variť dokým zemiaky a cesnak nezmäknú. Rozmixujte tyčovým mixérom, prilejte smotanu, nechajte jemne prevrieť. Na záver polievku zjemnite lyžicou masla. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Podávajte so strúhaným syrom grana padano a plátkami opraženej slaniny. Krémová cesnaková polievka pre sychravé dni.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil