Krehký koláč s lemon curd je fantastická vec. Vyzerá pôsobivo a má krásne sviežu chuť. Naša Zoe mala nedávno meniny a my sme nechceli piecť zase raz tortu, siahli sme teda po tomto tradičnom recepte. Veľmi jej chutil a samozrejme nielen jej, na svoje si prišla celá rodina. Pri jeho príprave sme využili PASSION FRUIT and LEMON CURD, ktorý sme našli v augustovom zážitkovom balíčku od ŠmakujTo. Bližšie o tom, čo zážitkový balíček plný rôznych netradičných špecialít vlastne je sme písali tu. Na konci samotného receptu sa jedným okom mrkneme na to, čo ďalšie sme vnútri letného boxu našli a ako postupovať, ak vás produkt zaujal a chceli by ste box tiež vyskúšať.
Na prípravu krehkého koláča s lemon curd budete potrebovať:
350 g hladkej múky
½ lyžičky soli
150 g krupicového cukru
250 g studeného masla
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
2 vajcia
Na náplň budete potrebovať:
passion fruit lemon curd
250 ml 33% smotany
Na pusinky:
4 veľké bielky
225 g krupicového cukru
A takto na to:
- V kuchynskom robote rozmixujte múku, soľ a cukor. Pridajte studené maslo a mixujte, kým je zmes drobivá ako na cestoviny. Pridajte vanilkový extrakt a vajcia jedno po druhom. Mixér vždy zapnite iba na pár sekúnd. Cesto preložte na jemne pomúčenú dosku, vytvarujte placku, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v mrazničke 30 minút.
- Rúru predhrejte na 190 stupňov. Cesto vyberte z mrazničky, chvíľku ohrejte v rukách a rozbaľte. Vložte ho medzi dva kusy papiera na pečenie, jemne pomúčte a rozvaľkajte. Keď je dostatočne veľké, preložte ho na plech na pečenie, prstami uhlaďte a valčekom zarovnajte, odstráňte prebytočné cesto.
- Cesto prepichnite vidličkou, aby ste zabránili nafukovaniu. Vyložte papierom na pečenie a posypte fazuľou. Pečte 45 minút. Po 35 minútach odstráňte z cesta papier s fazuľou, aby sa cesto rovnomerne dopieklo. Nechajte ho pri izbovej teplote vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň. V mise rozšľahajte smotanu. Do druhej misky dajte passion fruit lemon curd a po lyžiciach postupne vareškou, alebo stierkou primiešavajte vyšľahanú smotanu. Rozotrite citrónový krém na korpus.
- Bielka šľahajte elektrickým šľahačom vo vodnom kúpeli. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa cukor úplne nerozpustí niekoľko minút. Bielka musia byť tuhé a držať tvar. Naplňte nimi vrecúško so zdobiacou špičkou a nastriekajte na koláč. Horákom snehové pusinky opatrne opáľte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Rozbalili sme augustový balíček ŠmakujTo
Keďže sa jednalo o posledný letný box, bol plný sviežich kombinácii. Chuť anglického pobrežia v podobe špeciálneho korenia, studené čaje, či dresing z mäty a červených ríbezlí boli jeho obsahom. Geniálne k letnej grilovačke alebo párty s priateľmi. Súčasťou balenia každého boxu je aj stručný sprievodca produktmi. Dozviete sa o tom, odkiaľ produkt pochádza, kto stojí za jeho príbehom, ako a kde sa vyrába. Sprievodca tiež obsahuje tipy ako s jednotlivými špecialitami naložiť, resp. krátke recepty, ktoré sa vám môžu hodiť. V letnom boxe sme našli:
Gourmet Popcorn Javorový sirup a pražené pekanové orechy
Ovocný krém s marakujou a citrónom (PASSION FRUIT AND LEMON CURD)
Mutti´s dresing s mätou a červenými ríbezľami
Original Sea Pepper – zmes korenia s morskými riasami
Tuareg čaj
Aqua de Jamaica Ibiškový čaj s kardamonom
Pitta Chips Rozmarín a tymián
Všetky produkty si stále môžete zakúpiť v eshope šmakujTo.
Ako postupovať, ak si chcete objednať zážitkový balíček ŠmakujTo, koľko stojí a čo všetko dostanete sa dozviete tu.
Kamil
ŠmakujTo je partnerom blogu coolinari.sk. Poskytuje nám produkty na tvorbu daného receptu.