Verte či nie, blížia sa. Čoskoro sú tu. Vianoce. Neviem ako vy, ale ja sa teším ako malé dieťa. Vianoce majú niečo do seba. Áno, áno. Všetci okolo hovoria o tom, čo všetko ešte musia pripraviť, upratať, vyčistiť a neviem čo ešte. A tie šialené rady v každom obchode – od potravín po galantériu. Ajéééje. Niečo vám prezradím. Každý z vás je strojcom vlastnej predvianočnej a vianočnej nálady. Veľké upratovanie sa dá robiť priebežne, nemusí to byť dva týždne pred Vianocami. A tie dlhé rady? Užite si to. Pokecajte s tetou predavačkou, opýtajte sa jej čo má nové, pokojne pustite nejakého náhlivca pred seba. Nech má radosť. Kam sa náhliť? Vianoce majú byť plné pohody. Verím, že tie naše prvé coolinárske také budú.
A keďže sú prvé, tak sme sa na vás riadne nachystali. Pripravili sme špeciál na Vianočné pečenie plné typických vôní a chutí. Verím, že s nami nájdete tu správnu predvianočnú náladu a pri pečení sa zapojí celá rodina. Určite niektorých z vás poteším ak prezradím, že to budú veľmi jednoduché recepty, ktorými určite ulahodíte všetkým. Tak nech sa páči, tu je prvý z nich. Jeho príprava vám zaberie asi polhodku.
Na krehké pomarančové sušienky budete potrebovať:
1 ¼ šálky hladkej múky
2/3 šálky studeného masla
1/8 šálky práškového cukru
1 čajová lyžička jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
Na posypanie:
práškový cukor
1 čajová lyžička jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
1 šálka = 236 ml
A takto na to:
- Pripravte si plech s papierom na pečenie a predhrejte rúru na 175 ° C. Pomocou robota zmiešajte všetky ingrediencie. Mixujte asi 20 sekúnd, kým nevznikne drobenka, podobne ako pri príprave cesta na cestoviny. Preložte zmes na pult a hneťte ju kým sa nespojí. Chvíľu to potrvá, nevzdávajte sa a vytvarujte zmes na pekné hladké cesto.
- Na ľahko pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na asi 1/2 cm hrúbku. Vykrojte sušienky do ľubovoľného tvaru a posypte ich pomarančovou kôrou. Umiestnite sušienky na plech a pečte ich do svetlo zlatohneda, asi 10-15 minút. Dávajte pozor najmä posledných päť minút. Nechajte ich vychladnúť na pečiacom papieri niekoľko minút než ich posypete preosiatym cukrom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.