koláč oblíž prst

Koláč Oblíž prst

K Vianociam neodmysliteľne patria aj výdatné krémové koláče. Také, ktoré keď zjete odfukujete, dali by ste si ešte dva, ale nevládzete sa ani nadýchnuť. Koláč oblíž prst spĺňa všetky tieto kritéria. Je to vianočný koláč môjho detstva. Viem, že mnohý z vás si ho pamätajú rovnako. Je to presne taká tá slovenská klasika štedrého večera.

Moja mamka ho piekla iba pár krát do roka. Na Vianoce a na narodeniny. U nás doma sme ho volali „Fajny prefajny“ a miesto klasického vanilkového krému sme doň dávali kakaový krém. Úplne najlepšia na celom tomto koláčiku bola chrumkavá kôrka, ktorá po zachladení vznikla na bielkach. Vždy keď ho ochutnám, vrátim sa spomienkami do detských čias. Ja som mamkin recept trochu pozmenila, upravila a vy si ho odteraz môžete pri slávnostných príležitostiach pripraviť celoročne.

Recept sme pripravili v spolupráci so značkou minerálnej vody Fatra, ktorá je svojím zložením a zásaditým charakterom vynikajúca pri trávení (a cez Vianoce to človek naozaj potrebuje, čo si budeme hovoriť) a celkovo priaznivo vplýva na ľudský organizmus. Fatra je svojou výnimočnosťou unikátna nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Takže pokojne vymeňte sladké nezdravé nápoje za chutnú a zdravú vodu, aby vám počas vianočných sviatkov nebolo ťažko a mohli sa naplno venovať svojim najbližším.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Fatra

kosik

Na oblíž prst budete potrebovať (priemer 20 cm):
4 bielka
100 g kryštálového cukru
3 žĺtka
30 g oleja
90 g polohrubej múky
½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
20 g kakaa
Na vanilkový krém budete potrebovať:
4 žĺtka
20 g vanilkového cukru
115 g kryštálového cukru
70 g kukuričného škrobu
500 ml plnotučného mlieka
300 g masla
Na bielkovú polevu budete potrebovať:
3 bielka
100 g kryštálového cukru
čokoláda na dozdobenie

A takto na to:

Pripravte vanilkový krém. Žĺtka mixujte spolu s vanilkovým a kryštálovým cukrom do peny. Prilejte 100 ml teplého mlieka, kukuričný škrob a opäť mixujte. Zmes prelejte do hrnca so zvyškom teplého mlieka a pri miernom ohni neustále metličkou miešajte. Krém po pár minútach zhustne, stále miešajte, nechajte ho pár sekúnd prevrieť a odstavte. Po kúskoch zamiešavajte maslo izbovej teploty. Vanilkový krém prelejte do čistej misy, prekryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala krému a dajte do chladničky vychladnúť.

Na cesto vyšľahajte bielka s cukrom a odložte bokom. Vyšľahané žĺtka s olejom prelejte k bielkam a stierkou jemne premiešajte. Postupne pridávajte preosiatu múku, kakao, sódu a stierkou zakaždým jemne premiešajte. Cesto preložte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 20 cm. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Urobte test špáradlom. Po vytiahnutí, nechajte cesto ešte 5 minút vo forme, potom ho vytiahnite a nechajte na mriežke vychladnúť.

Korpus prerežte zúbkovaným nožom na dve časti. Prvý korpus položte na tortový stojan, potrite ho polovicou vanilkového krému, preložte druhým korpusom a potrite zvyšným krémom. Kým pripravíte bielkovú polevu, odložte koláč do chladničky.

Bielka s kryštálovým cukrom najprv stierkou dobre premiešajte. Až potom ich preložte nad hrniec so zohriatou vodou. Voda však nesmie silno vrieť, inak sa bielka uvaria. Bielka neustále šľahajte ručným mixérom, kým sa nevytvorí hustá pena (približne 5 až 7 minút). Bielkovú polevu natrite rovnomerne na koláč a nechajte v chladničke 2 až 3 hodiny, ideálne cez noc. Koláč Oblíž prst dozdobte čokoládou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre