kolac bez muky

Banánovo-kokosový koláč bez múky

posted in: Sladký život | 0

Január je taký podivný mesiac čo sa jedla týka. Aby ste ma správne pochopili. Na jednej strane najstudenejší mesiac v roku, ktorý akoby si pýtal sýte jedlá plné kyslej kapusty, kysnutého cesta, prívarkov… Na strane druhej je január mesiacom plný predsavzatí o správnej výžive a zdravšom stravovaní. Čistá schizofrénia. My sme sa rozhodli, že v januári vám ponúkneme i to i tamto.

Začíname koláčom bez múky s kokosovým cukrom, čo je, povedzme, zdravšia verzia sladidla. My sme presvedčení, že vás tento recept očarí. Okrem skvelej chuti je absulútne nenáročný na výrobu a zaberie minimum času. Korpus je zložený iba zo štyroch základných surovín: vajcia, kokosový cukor, banán a strúhaný kokos. Koláč je tak akurát sladký a vynikajúci ku káve. Tak veľa šťastia pri pečení.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kolac bez múky

kosik

Na prípravu banánovo-kokosového koláča bez múky budete potrebovať (priemer 20 cm, 8 porcii):
2 stredne veľké vajcia
40 g kokosového cukru
2 veľké banány
170 g strúhaného kokosu
1 čajovú lyžičku jedlej sódy
Na prípravu krému budete potrebovať:
100 ml 33% smotany
2 čajové lyžičky kokosového cukru
2 polievkové lyžice kyslej smotany
koláč bez múky

A takto na to:

Príprava cesta je veľmi jednoduchá, všetko mixujete v jednej mise. Najprv ručným mixérom vyšľahajte vajcia s cukrom. Pridajte rozmixované banány a premiešajte. Na záver pridajte strúhaný kokos, jedlú sódu a opäť premiešajte. Cesto prelejte do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 stupňov, 20 až 30 minút. Po vytiahnuti z rúry nechajte cesto 5 minút odpočívať, potom ho preložte na mriežku a nechajte vychladnúť.

Medzitým si pripravte krém. Studenú šľahačkovú smotanu vyšľahajte spolu s cukrom, pridajte kyslú smotanu a stierkou premiešajte. Krém preložte na vychladený korpus a rozotrite ho po celom obvode koláča. Dozdobte ľubovoľne. Ja som použila nasekané nesolené pistácie a karamelizované plátky banánov.

Ich príprava nebola vôbec zložitá. Na rozohriatu panvicu nasypte dve lyžičky kokosového cukru a dve lyžičky kokosového oleja, ktorý sa dá nahradiť obyčajným maslom. Banán nakrájaný na plátky opečte na panvici z jednej aj druhej strany. Pred ukladaním na tortu však nechajte karamelizované banánové plátky vychladnúť. Koláč je neobyčajne sýty a minimálne sladký. Najlepšie si ho vychutnáte pre šálke kávy.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

koláč bez múky

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre