Minule som si prezerala našu stránku, hrabala sa v starých receptoch a premýšľala, čo nám tam chýba. Za takmer dva roky sa nám podarilo nazbierať peknú kôpku všakovakých receptov od výmyslu sveta. Cez šaláty, cestoviny, pečené mäská, chleby, až po sušienky a torty. Na tie torty som obzvlášť hrdá, lebo poniektoré vyzerajú ako z dákeho luxusného časopisu. A to pri všetkej skromnosti.
Uvedomila som si ale dve veci. Za prvé, postrádame akýkoľvek recept na obyčajný koláč, ktorý si môžete napiecť za nedeľňajším obedom, a za druhé máme pramálo kokosových receptov. Preto som sa rozhodla nachystať pre vás totálnu rýchlovku, ktorú zvládne každý, bez väčšej námahy. Pri jeho príprave som použila kokosový olej a kokosové mlieko. Momentálne sú obidve suroviny veľmi populárne a v tradičnej slovenskej kuchyni ešte do nedávna nemali miesto. A keďže my ideme s dobou, a spolu s Kamilom kokos milujeme, bola to veľmi príjemná výzva.
Ostáva dodať už len poslednú vec. Pri pečení v tomto ročnom období využívajte potraviny ako kokos, čokoládu, zaváraniny, domáce džemy a všetko čo zima ponúka. Viem, že žijeme v 21. storočí a jahody sa dajú kúpiť aj v januári. Ale pamätajte, nie sú jahody, ako jahody.
Na prípravu kokosovo–čokoládového koláča budete potrebovať:
175 g hladkej múky
185 g práškového cukru
75 g 70% čokolády
30 g kakaa
½ lyžičky sódy
štipku soli
100 ml espressa
213 ml kokosového oleja
100 ml cmaru
2 čerstvé vajcia
Na prípravu krému:
150 g kokosového mlieka
50 ml šľahačkovej smotany
500 g mascarpone
50 g práškového cukru
A takto na to:
- Rúru predhrejte na 160 stupňov. Do jednej misy nasypte všetky sypké suroviny, nadrobno nasekanú čokoládu, preosiatu múku, sódu, práškový cukor, kakao, a dobre premiešajte. V druhej mise metličkou vyšľahajte espresso, rozpustený kokosový olej, cmar a vajcia. Káva a olej nesmú byť horúce. Do tejto zmesi pridajte sypkú zmes a vareškou dobre premiešajte. Cesto rozdeľte na dva plechy s rozmerom 35 x 23 cm vyložené papierom na pečenie. Pečte približne 10 minút a po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.
- Vo veľkej nádobe ručným mixérom rozmiešajte mascarpone s práškovým cukrom, nakoniec pridajte kokosové mlieko a smotanu. Ja som použila asi polovicu plechovky, ale pokojne pridajte viac.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, tzn. že vám vzniknú 4 cestá s rozmerom 17,5 x 23 cm. Tie ukladajte striedavo na seba a potierajte kokosovým krémom. Nakoniec dozdobte zvyškom krému, strúhaným kokosom, alebo čokoládou. Kokosovo-čokoládový koláčik.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.