Prípravy na vianočný špeciál neboli vôbec jednoduché. Vyberali, preberali a premýšľali sme strašne dlho, ktoré z mnohých favoritov vám tento rok ponúkneme. A podľa čoho sme sa rozhodovali? Chceli sme použiť typické vianočné chute, nie tak úplne tradičné recepty, časovo nenáročnú prípravu a predovšetkým správne prevoňanú kuchyňu.
Kokosky boli jasnou voľbou hneď od začiatku, aj keď sa v mnohých domácnostiach pripravujú celkom pravidelne. Kokos je tou ingredienciou, ktorú si všetci spájame s vianocami. Navyše obohatený o citrónovú kôru má tú správnu chuť. No a či sme vybrali dobre, to už musíte posúdiť vy.
Na prípravu kokosiek budete potrebovať:
100 g strúhaného kokosu
100 g masla izbovej teploty
2 bielky z veľkých vajec
100 g cukru
kôru z 2 citrónov
150 g hladkej múky
6 g prášku do pečiva
1/8 lyžičky soli
Na obaľovanie:
½ šálky kokosu
A takto na to:
- V miske zmiešajte kokos, cukor a citrónovú kôru. Pridajte mäkké maslo a vareškou poriadne premiešajte. Do kokosovej zmesi preosejte múku so soľou a práškom do pečiva. V inej miske vyšľahajte bielka a sneh pridajte tiež. Jemným miešaním špachtľou vznikne hladké cesto. Nepoužívajte mixér! Misu prikryte a nechajte v chladničke asi 30 minút.
- Predhrejte rúru na 150 °C. Pripravte si plech a papier na pečenie, ktorý v tomto prípade nemusíte potierať. Do malej misky nasypte kokos. Vyberte cesto z chladničky a rukami vytvorte rovnako veľké guličky. Každú guľku pred uložením na plech obaľte v miske s kokosom. Pečte 20-25 minút, kokos musí ostať svetlý, nesmie zhnednúť, mohol by mať totiž horkú chuť. Nechajte vychladnúť na mriežke.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu