klokani steak a great ocean road

Steak z kengury na Great Ocean Road

Úprimne a hneď na úvod treba povedať, že toto asi nie je článok, určený tým, čo mali radi známy austrálsky seriál Skippy. Príbehy malej kengury som ako decko „žral“ aj ja a veľmi som už vtedy túžil pozrieť sa k protinožcom, vidieť naživo klokany a koaly a krokodíly a austrálsku prírodu. Sen sa mi splnil až o niekoľko desaťročí neskôr, ale o to viac som si to vychutnával. Ako dieťaťu by mi ale nenapadlo, že budem mať príležitosť niekedy mäso z kengury ochutnať a určite by som bol vtedy proti. Kengury sa predsa nejedia. Ale jedia. A ich mäso je chutné a navyše zdravé. Obsahuje totiž veľmi málo tuku a je bohaté na antioxidanty a protirakovinové látky. Nie je však veľmi obľúbené. Asi preto, že pre Aussies je kengura symbolom ich krajiny a bolo by im blbé ju jesť. Pre domorodých obyvateľov však vždy bola súčasťou jedálnička. Aboriginci klokany lovili pomocou bumerangu, švacli ho po šprintujúcej kengure a hneď bola večera. V dnešnej dobe si klokana loviť nemusíte, chová sa na mäso na špeciálnych farmách a predáva v supermarketoch, popri ostatných druhoch mäsa. Chuťou dosť pripomína hovädzinu a aj steak sa pripravuje veľmi podobne.

Už pri prvom nákupe v supermarkete sa nás pri boxoch s mäsom Gajdy pýtal, či ochutnáme kenguru. Vraj si z nej môžeme ugrilovať steaky kdesi pri pláži, na jednom z nespočetných verejných grilov. Čítate dobre. Na jednom z nespočetných verejných grilov. Lebo je to tak, Austrálčania zbožňujú barbecue, grilujú všetko a všade a tak v parkoch, či pri plážach sa nachádzajú voľne prístupné (zväčša elektrické) grily. Sú čisté, vždy pripravené na použitie, obyčajne sa pri nich nachádza aj piknikové sedenie a sú zadarmo. Prinesiete si proviant, zapnete gril a vybavené. Tomu hovorím luxus. A tak sme si kengurie steaky kúpili (pre istotu sme si však zaobstarali aj klobásky, lebo veď čo ak nám kengurie mäso chutiť nebude?) a pri našom putovaní po Great Ocean Road, resp. ceste opačným smerom na Phillip Island, aj ugrilovali. Teda, aby sme boli presní. Griloval Gajdy, my sme pomáhali len so zemiakovým šalátom, asistovali sme a popíjali slušné austrálske pivko. V texte nájdete recept, plus pár fotiek z našich ciest po juhovýchodnom pobreží Austrálie.

klokaní steak

kosik

Na steak z kengury budete potrebovať:
1 kg klokaních steakov
čerstvo mleté čierne korenie
1 soľ
olivový olej Extra Virgin

 

a na ľahký zemiakový šalát:
1 kg zemiakov
2 lyžice kapár
2 červené cibule
2 chilli papričky
pohár kyslých uhoriek
hrsť kôpru
olivový olej Extra Virgin
šťavu z polovice citróna
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

 

steak z kengury, steak z klokana

A takto na to:

  • Začnite prípravou zemiakového šalátu. Opláchnuté a neolúpané zemiaky uvarte v osolenej vode, tak ako pri príprave klasiky. Nechajte vychladnúť, očistite a nakrájajte na kocky, alebo pretlačte nástrojom na zemiakový šalát. Vhoďte do veľkej misy. Pridajte lyžicu kapár, najemno nasekané kyslé uhorky a nadrobno nakrájané chilli. Pridajte na kolieska nakrájané červené cibule a zalejte lakom z uhoriek. Musíte si odsledovať koľko nálevu pridáte, aby ste šalát nemali príliš vodnatý. Do šalátu vytlačte polovicu citróna a prihoďte nasekaný kôpor. Olivovým olejom nešetrite, ale jeho množstvo je výhradne na vás. Osoľte, okoreňte a v prípade potreby ešte dolejte lak.
  • Pri príprave klokaních steakov postupujte rovnako, ako pri hovädzej klasike. Poriadne rozpáľte gril. Mäso môžete ochutiť čerstvo mletým čiernym korením a olivovým olejom. Sprudka opekajte z každej strany 3 minúty, prípadne o čosi dlhšie, záleží na vašej chuti, ako chcete mať steaky prepečené. Hotové steaky nechajte aspoň 5 minút odpočívať zakryté alobalom. Na tanieri ešte dochuťte soľou a olivovým olejom, prípadne troškou citrónovej šťavy. My sme si k steakom pripravili ešte zopár druhov geniálnych austrálskych grilovacích klobások. Pre istotu. :)

 

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

Nám steaky z kengury veľmi chutili. Skutočne sa podobali na tie hovädzie a spolu s ľahkým šalátom, klobáskami a dobrým austrálskym pivkom to bolo skvelé jedlo. Keď k tomu prirátame krásne výhľady na pobrežie a perfektné počasie, tak sa jednoducho nemáme na čo sťažovať. Ak ste pri čítaní došli až sem a máte chuť pozrieť si ešte nejaké fotky z Great Ocean Road, alebo z Phillip Island, tak nech sa páči. Úžasná krajina.


steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

steak z kengury, steak z klokana

Kamil

 

Vaše komentáre